Plus

Dubbelspel

In Dubbelspel blikt Ostrik terug op gebeurtenissen uit zijn jeugd in de jaren zeventig. Centraal staat een dominospel met dramatische afloop tussen zijn vader en drie vrienden.

null Beeld E. Dickerson
Beeld E. Dickerson

'Welkom op de paradox die Curaçao heet,' zegt Ostrik Fiel (Colin Salmon) in voice-over bij de openingsbeelden van Ernest Dickersons Dubbelspel. Met een tekst die zo in een toeristisch reclamespotje zou kunnen, verwelkomt hij ons op het eiland waar hij ook zelf na decennia afwezigheid weer voet op vaste bodem zet.

De voice-over van de volwassen Ostrik is onderdeel van een raamvertelling in het heden, door de filmmakers toegevoegd in hun bewerking van het gelijknamige boek van Frank Martinus Arion uit 1973.

Flashbacks
In uitgebreide flashbacks blikt Ostrik terug op gebeurtenissen uit zijn jeugd in de jaren zeventig. Centraal staat een dominospel met dramatische afloop tussen zijn vader en drie vrienden.

De vier mannen staan voor vier types: Ostriks vader, de levensgenieter Bubu (Alexander Karim), de strikte gerechtsdienaar Manchi (Mustafa Shakir), de louche huisjesmelker Chamon (Lennie James) en de artistieke arbeider Ernesto (Isaach De Bankolé).

Samen met de twee vrouwen waarover zij onder tafel wedijveren - Bubu's veelgeplaagde echtgenote Nora (Saycon Sengbloh) en Manchi's onderdrukte vrouw Solema (Melanie Liburd) - vormen ze een staalkaart van de maatschappelijke en politieke temperamenten in Curaçao op een moment van groeiend protest tegen de Nederlandse koloniale overheersing.

Uitleggerige voice-over
De verfilming wordt hier weliswaar onder de Nederlandse titel uitgebracht, maar is volledig gemaakt in het Engels, met enkele flarden van het Papiamento dat Arion zo dierbaar was. Dat is geheel naar de wensen van de in 2015 overleden Curaçaose schrijver zelf, die hoopte op een internationaal publiek voor de film.

Met datzelfde publiek op het oog zullen het hedendaagse raamwerk en de uitleggerige voice-over zijn toegevoegd. Met wisselend effect.

De expliciete blik vanuit het heden brengt Arions politieke boodschap sterker voor het voetlicht, omdat duidelijk wordt hoe weinig er is veranderd. Maar het creëert ook een onnodige afstand tot de centrale gebeurtenissen.

En de voice-over vertoont te vaak dat typische mankement van de boekverfilming, die vertelt zonder te tonen.

Dubbelspel

Regie Ernest R. Dickerson
Met Colin Salmon, Lennie James, Louis Gossett Jr.
Te zien in Filmhallen, Rialto, Arena, De Munt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden