Dubbele pet: raadslid VVD en organisator Gay Pride

VVD-raadslid Frank van Dalen. Foto Jan van Breda

AMSTERDAM - De VVD zit in haar maag met een in het oog springende nevenfunctie van raadslid Frank van Dalen: voorzitter van homostichting Pro Gay, die de Gay Pride organiseert - met subsidie van de gemeente. Fractievoorzitter Eric van der Burg filosofeert al hardop over het opgeven van de bestuursfunctie door Van Dalen, al vindt hij die op dit moment wel te combineren met het lidmaatschap van de gemeenteraad. Van der Burg vindt dat een organisatie waarvan een raadslid bestuurder is, van onbesproken gedrag moet zijn.

De Rekenkamer Amsterdam heeft zich voor de tweede keer kritisch uitgelaten over de subsidie aan Pro Gay voor de veiligheid tijdens de Gay Pride. Ze vindt onder andere dat Pro Gay geen inzicht heeft gegeven in de winst die mogelijk gemaakt is. Die moet verrekend worden met de subsidie, aldus de Rekenkamer. De kwestie moet uit de wereld worden geholpen, vindt Van de Burg. Dat kan als ProGay 'de zaken op orde' brengt of als de gemeente duidelijk maakt waarom ze niet instemt met het oordeel van de Rekenkamer.

Maar hij kan zich ook voorstellen dat Van Dalen terugtreedt. ''Er kan een moment komen dat we met deze combinatie van functies stoppen.'' Ook als Van Dalen als raadslid over homozaken wil spreken, moet hij het voorzitterschap van Pro Gay opgeven, zegt Vander Burg. ''Ik kan me voorstellen dat het makkelijker is een ander bestuurslid voor Pro Gay te vinden dan een andere woordvoerder in de fractie.'' De VVD heeft de portefeuilles nog niet verdeeld. Van Dalen wil zelf niet uitgebreid op de kwestie ingaan. ''Mijn persoonlijke mening is minder relevant.'' Wel zegt hij dat hij de zaken van Pro Gay en die van zijn functie als raadslid 'ongelooflijk goed' gescheiden moet houden. (ADDIE SCHULTE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden