Dubbel levenslang voor liquidaties Staatsliedenbuurt

De rechtbank heeft Adil A. en Anouar B. veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor hun betrokkenheid bij de liquidaties in de Staatsliedenbuurt in december 2012.

De verdachten in de Staatsliedenbuurtzaak: Anouar B. (geheel links) en Adil A. (midden rechts), met hun advocaten. Beeld anp
De verdachten in de Staatsliedenbuurtzaak: Anouar B. (geheel links) en Adil A. (midden rechts), met hun advocaten.Beeld anp

Volgens de rechters, die uitspraak deden in de Bunker in Osdorp, is bewezen dat Anouar B. en Adil A. in de Audi zaten waarmee de schutters aankwamen in de Staatsliedenbuurt en van waaruit werd geschoten op agenten. Zij zaten in de auto en waren de schutters, stelde de rechtbank, 'bij een ongekend gewelddadig optreden'. De rechtbank spreekt van 'een wonder dat niet meer doden zijn gevallen'.

Bij de schietpartij werden Youssef Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21) met veel kogels doodgeschoten. Het beoogde doelwit, crimineel Benaouf A., wist te ontsnappen door in het water te springen. Motoragenten die de achtervolging inzetten, ontsnapten aan het automatische geweervuur door zich van hun motor te laten vallen.

A. en B. zijn volgens de rechtbank schuldig aan het in 'nauwe samenwerking' medeplegen van een dubbele moord en een poging tot moord. A. en B. schoten ook op de achtervolgende motoragenten, maar dat kwalificeert de rechtbank niet als poging tot moord, maar als poging tot doodslag. Van een vooropgezet plan was in dat geval geen sprake, al noemde de rechtbank het gericht schieten op agenten wel 'verachtelijk'.

'Daarmee passeerden zij een grens. Het was een uiting van minachting voor de rechtsstaat, waarmee zij zich buiten de samenleving plaatsten", concludeerde de rechtbank. Het vonnis moet duidelijk maken dat dergelijk geweld 'niet wordt getolereerd.' Voor mensen die zo 'bewust kiezen voor een crimineel leven, is geen plaats meer in de maatschappij.'

Leugenachtig
Volgens de rechtbank was het alibi van Adil A. leugenachtig. Peilgegevens en een dna-spoor bewijzen dat hij wel degelijk in de auto zat toen de liquidatie werd gepleegd. Zelf verklaarde A. dat hij wiet aan het knippen was. Ook de briefjes die A. vanuit de gevangenis schreef om getuigen te instrueren, bewijzen zijn betrokkenheid, stelde rechtbank.

Dat bovendien een wapen van A. in de sloot lag naast de wapens die bij de liquidaties werden gebruikt is ook belastend voor A. Daarnaast had hij een maand na de liquidaties drie soortgelijke aanvalsgeweren in zijn huis liggen.

Volgens de rechtbank kan een minuscuul dna-spoor dat werd aangetroffen op een hoofdsteun in de Audi aan Anouar B. worden gekoppeld. Ook het dna en glasdeeltjes van de voorruit van de Audi, die werden gevonden in het tuinhuisje van B., bewijzen zijn betrokkenheid.

Justitie had een levenslange gevangenisstraf geëist voor zowel Anouar B. als Adil A. De verdachten reageerden verontwaardigd op het vonnis. Adil A.: 'Dit is uw grootste fout!' De advocaten van B. en A. hebben aangekondigd in hoger beroep te gaan.

Roekeloos
Adil A. is bovendien schuldig bevonden aan het schieten op een ex-vriendin. Volgens de rechtbank deed hij dat niet met opzet, maar handelde hij wel roekeloos. Zij raakte bij de schietpartij gewond aan haar arm. Anouar B. werd vrijgesproken van wapenbezit, voor het pistool dat in de vriezer van zijn ouders werd gevonden.

Medeverdachte Stefan S., die volgens het OM een ondersteunende rol had gespeeld en waarvoor het OM vrijspraak had geëist, werd door de rechtbank vrijgesproken van betrokkenheid bij de liquidaties. Hij wordt wel veroordeeld voor het bezit van een kalasjnikov. Daarvoor krijgt hij een celstraf van 100 dagen, die gelijk is aan de tijd dat hij in voorarrest zat.

Cruciaal in de zaak was de verklaring van het beoogde doelwit van de liquidatie, Benaouf A. Hij zei tegen de recherche dat hij zeker was Anouar B. tijdens de schietpartij te hebben herkend. De advocaten van de verdachten trokken zowel zijn verklaring als zijn betrouwbaarheid in twijfel. De rechtbank ging mee in het verhaal van Benaouf A. en kwam tot de conclusie dat er drie mensen in de Audi zaten en niet twee, zoals door de advocaten van de verdachten werd betoogd. Volgens de rechtbank is Benaouf A., hoewel crimineel, niet onbetrouwbaar als getuige.

Alles of niets
Het was alles of niets in de prestigezaak. Hoofdverdachten Anouar B. (34) en Adil A. (27) konden welbeschouwd met drie opties rekening houden: vrijspraak voor de hoofdzaken omdat de rechtbank het bewijs onvoldoende vindt; levenslang, zoals de aanklagers eisen; of de langdurigste tijdelijke straf van dertig jaar.

Voor die laatste optie kon de rechtbank kiezen omdat de verdachten nog zo jong zijn. Aan de andere kant: na de koelbloedige moorden op mannen van 21 en 28, de poging hun metgezel Benaouf A. met een spervuur af te slachten én het van dichtbij met een kalasjnikov schieten op twee motoragenten was compassie met de daders niet de eerste gedachte.

De illusie dat met de vervolging van drie van de vermoede schutters in het wildwest in de Staatsliedenbuurt een keerpunt is bereikt in de onderwereldvete die al vele jonge Amsterdamse criminelen het leven kostte, koestert niemand. Alleen al het gegeven dat na de arrestaties van Adil A., Anouar B. (in Amsterdam) en Hamza B. (in Marokko) nog tal van onderwereldmoorden zijn gepleegd, is hard bewijs van het tegendeel.

Hamza B. werd eerder in Marokko veroordeeld tot 20 jaar cel, voor zijn rol bij de gebeurtenissen op 29 december 2012. In die zaak loopt nog hoger beroep, dat op 14 mei zal worden behandeld.

Het ongekende geweld die avond staat symbool voor de onverschrokken roekeloosheid waarmee jonge Amsterdammers elkaar gewapenderhand naar het leven staan.

Van de opdrachtgevers van de liquidaties in de Staatsliedenbuurt is niemand gepakt. Niet door justitie in elk geval. Met verscheidene sleutelspelers is wel búitengerechtelijk afgerekend, door rivalen. Gwenette Martha, volgens Benaouf A. opdrachtgever voor het schieten in de Staatsliedenbuurt, is op 22 mei met grof geweld geliquideerd in Amstelveen, bijvoorbeeld.

Anouar B. Beeld anp
Anouar B.Beeld anp
Adil A. Beeld anp
Adil A.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden