Dubbel feest

null Beeld

Insiders smullen bij het horen van de namen van deze deelnemers: Charles Kamathi, Francis Kibiwott, Moses Masai, William Kipsang, Linet Masai, Hilda Kibet. Dat is naar de norm van de internationale atletiek het neusje van de zalm op renschoenen. Ze staan zondag allemaal aan de start van de jubileumeditie van de Dam tot Damloop. Pezige Kenianen aan wie een Hollandse winter dan misschien niet is besteed, maar die op de drempel van de herfst rennend van Amsterdam naar Zaandam de tien Engelse mijl (16,1 kilometer) afraffelen of ze speelkwartier hebben. Ze duiken de IJtunnel in en in pakweg 45 minuten staan ze aan de overkant bij de finish.

Niet alleen de fijnproevers kunnen genieten van deze atleten. Duizenden doorsnee trimmers wanen zich elk jaar in september een Kipsang of Kibet. Al doen ze er twee, drie keer zo lang over, de pret is er niet minder om. Daarom is de Dam tot Damloop al 25 jaar een daverend succes. De afstand is te overbruggen, heeft niet de barrière die een marathon onmiddellijk oproept. De Damloop is ook aangenaam trainbaar, zonder dat het dagelijks leven in de verdrukking komt. In groepsverband is de Damloop op zijn leukst. Vandaar ook de ongekende populariteit van de bedrijvenloop.

Een kwart eeuw geleden leek het de organisatoren van Le Champion een goed plan, zo'n evenement van Dam tot Dam. Het begon met hardlopen, inmiddels zijn de varianten wandelen en fietsen een groot succes, komen kinderen speciaal aan bod en is langs de route sprake van een waar volksfeest. Toppers en trimmers genieten even hard. De limiet van 35.000 deelnemers is allang bereikt, maar voor één keer opgerekt. Omdat de Dam tot Damloop 25 jaar bestaat, is eenmalig toestemming verleend voor een night-run, op zaterdagavond. In recordtijd meldden zich nog eens zo'n aantal deelnemers. (SPORTREDACTIE)

Foto Amaury Miller - amaurymiller.nl

Foto Amaury Miller - amaurymiller.nl Beeld
Foto Amaury Miller - amaurymiller.nl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden