Update

Dubai duwt Europese beurzen in de min

AMSTERDAM - De penibele financiële situatie in Dubai, waarover donderdag meer details naar buiten kwamen, leidde tot een schrikreactie op de Europese beurzen. Ook in Amsterdam gingen de koersen omlaag, vooral van bedrijven die mogelijk te lijden zouden kunnen hebben van de problemen in Dubai.

Door de bouwwoede in de afgelopen jaren zijn de schulden in het Arabische emiraat ver opgelopen. De totale schuld van Dubai bedraagt zo'n 80 miljard dollar (53 miljard euro). Het Palm Eiland-project is een van de bouwprojecten van Dubai. Foto EPA Beeld
Door de bouwwoede in de afgelopen jaren zijn de schulden in het Arabische emiraat ver opgelopen. De totale schuld van Dubai bedraagt zo'n 80 miljard dollar (53 miljard euro). Het Palm Eiland-project is een van de bouwprojecten van Dubai. Foto EPA

AMSTERDAM - De Europese beurzen stonden donderdagmiddag stevig in de min. Dat had alles te maken met de penibele financiële situatie in Dubai, waarover donderdag details naar buiten kwamen. ''Het laat zien hoe kwetsbaar de markt nog steeds is voor slecht nieuws'', aldus een handelaar tegenover persbureau Reuters.

De AEX-index noteerde donderdagmiddag 2,4 procent lager op 310,46 punten. Een verlies van 7,78 punten. De MidKap-index verloor 1,5 procent en noteerde op 489,90 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren 2 tot 2,2 procent.

Dubai World
Woensdag werd bekend dat een van de belangrijkste investeerders in Dubai, Dubai World, in betalingsproblemen is gekomen. Door de bouwwoede in de afgelopen jaren zijn de schulden in het Arabische emiraat ver opgelopen. De totale schuld van Dubai bedraagt zo'n 80 miljard dollar (53 miljard euro).

Fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management zei niet erg verbaasd te zijn over de ontwikkelingen in Dubai. De bouwexplosie van de afgelopen jaren berustte op drijfzand. ''Je kon op je klompen aanvoelen dat het een bubbel was'', aldus Van Zeijl. Maar hij noemde de koersdalingen na het bekend worden van de situatie ''spectaculair en opvallend''.

Meer ellende
Volgens beleggingsstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot zou het een teken kunnen zijn dat er nog wel meer ellende aan zou kunnen komen.''Het kon daar jarenlang niet op en nu zie je dat het vertrouwen een stevige tik krijgt.''

Tot de belangrijkste dalers behoorden de banken. BNP Paribas, Banco Santander, Barclays, Credit Suisse, Deutsche Bank, HSBC, en UniCredit gingen tussen de 2,7 en 4,6 procent achteruit. Hoewel ING zei weing last van de problemen van Dubai World te hebben, stond ING in de AEX-index 5,2 procent in de min.

Kazerne op Schiphol
Bouwbedrijf Heijmans maakte donderdag bekend een order van 45 miljoen euro binnengehaald te hebben. Het bedrijf gaat op Schiphol een kazerne en een kantoorgebouw voor de Koninklijke Marechaussee bouwen. Mede door de negatieve tendens op de beurs stond Heijmans 2,9 procent in de min.

De euro noteerde donderdagmiddag 1,5070 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen op woensdag was dat nog 1,5085 dollar.

De olieprijs daalde 1,1 procent naar 77,01 dollar voor een vat Amerikaanse ruwe olie. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden