DSW maakt zorgpolis goedkoper

AMSTERDAM - Zorgverzekeraar DSW verlaagt in 2009 de basispremie van de ziektekostenverzekering met twaalf euro per jaar tot 1053 euro.

De premieverlaging is opvallend, omdat het kabinet in de koopkrachtplaatjes juist uitgaat van een verhoging van de basispremie met een paar tientjes tot 1074 euro.

DSW is traditiegetrouw de eerste verzekeraar die zijn premie voor volgend jaar bekendmaakt. Als de overige verzekeraars DSW volgen, zou dat een opsteker zijn voor de koopkracht van de consument.

De stijging van de ziektekosten en de daarmee samenhangende premiestijgingen zijn een hoofdpijndossier voor het kabinet. De oppositie wil niet dat extra zorgkosten door premieverhoging worden afgewenteld op de laagste inkomens. De zorgkosten stijgen in 2009 jaar naar verwachting zes procent.

Desalniettemin zegt DSW-directeur Chris Oomen een premieverlaging verantwoord te vinden. ''Wij kunnen dit betalen, omdat wij vorig jaar een overschot hadden uit de inkomensafhankelijke premies. Omdat de basispremie bij ons kostendekkend is, kunnen wij die premie nu dus verlagen.''

Ook de andere verzekeraars hebben een dergelijk overschot. Meestal volgen de zorgverzekeraars elkaar, maar de vraag is of zij dat nu ook doen.

De meeste zorgverzekeraars hebben de afgelopen jaren enorme kortingen gegeven op de collectieve verzekeringen. Zij zullen hoogstwaarschijnlijk genoodzaakt zijn deze premies, zoals het kabinet verwacht, te verhogen. Oomen vindt het dan ook logisch dat in de koopkrachtberekening wordt uitgegaan van een premiestijging.

Overigens verlaagt DSW niet alle premies. De prijs van een standaard aanvullend pakket bij DSW stijgt 8,40 euro per jaar. De meeste verzekerden bij DSW zien hun jaarpremie hierdoor maar met 3,60 euro dalen.

Overigens wordt sinds dit jaar de eerste 150 euro aan zorgkosten afgewenteld op de consument via een verplicht eigen risico. (HET PAROOL)

In voorgaande jaren volgden andere verzekeraars DSW met het bepalen van de premie. Foto ANP/Koen Suyk Beeld
In voorgaande jaren volgden andere verzekeraars DSW met het bepalen van de premie. Foto ANP/Koen Suyk
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden