DSB trekt velen mee in zijn val

Dirk Scheringa en zijn vrouw maandag bij het hoofdkantoor van zijn DSB Bank. Foto ANP Beeld
Dirk Scheringa en zijn vrouw maandag bij het hoofdkantoor van zijn DSB Bank. Foto ANP

ALKMAAR - In de schaduw van de duizenden gedupeerden door de val van de DSB Bank, neemt ook de angst voor de gevolgen in de sportwereld toe.

De schaatssport raakt een van zijn belangrijkste geldschieters kwijt. Het wegvallen van financier Dirk Scheringa zal daar tot een grote kaalslag leiden. Topschaatsers die vlak voor de Olympische Spelen in Vancouver staan, krijgen met grote onzekerheid te maken.

Het voortbestaan van AZ, waarvan Dirk Scheringa de voorzitter en de belangrijkste geldschieter is, komt op korte termijn niet in gevaar. Maar voor de nabije toekomst moet de landskampioen en deelnemer aan de Champions League toch naarstig op zoek naar een nieuwe sponsor om zijn niveau te kunnen waarborgen.

AZ praatte de licentiecommissie van de voetbalbond KNVB vorige week al bij over de stand van zaken. In dat gesprek liet de commissie weten dat de ontwikkelingen bij de huissponsor geen gevolgen hebben voor de licentie-eisen van de KNVB.

Volgens de KNVB zal in het geval van AZ op basis van de bestaande overeenkomst met DSB Bank geen probleem zijn om het seizoen uit te spelen, aangezien aan alle betalingsverplichtingen voor dit seizoen is voldaan.

Bovendien is AZ een eigen bv met een eigen financiële huishouding, die los staat van DSB. ''Als Philips omvalt, is het met PSV natuurlijk ook niet meteen gedaan. De verwarring ontstaat in dit geval doordat Scheringa ook voorzitter is van AZ. Maar de situatie is in feite niet heel anders,'' zegt sportmarketingdeskundige Frank van den Wall Bake.

Hij denkt dat van de totale begroting van AZ, zo'n veertig miljoen euro, ongeveer vijf miljoen afkomstig is van DSB. In totaal geeft Scheringa per jaar zo'n twaalf miljoen uit aan sportsponsoring. Een groot gedeelte van het bedrag gaat naar het schaatsen: langebaan, marathon, schaatsploegen in Rusland en de Verenigde Staten. Het topteam van coach Jac Orie, met Marianne Timmer, Annette Gerritsen, Mark Tuitert, Simon Kuipers, is voor de inkomsten voor tachtig procent afhankelijk van DSB. ''We moeten alle scenario's doornemen,'' zegt Orie, ''maar het is heel simpel: als de curator bepaalt dat er wordt gestopt met sponsoring, krijgen we van de ene op de andere dag geen geld meer.'' Als de schaatsploeg acuut in de problemen komt, biedt de door Aegon gesponsorde schaatsbond hulp, zegt een KNSB-woordvoerder.

Welke gevolgen de val van Scheringa heeft voor zijn museum in Spanbroek is nog niet duidelijk. Volgend jaar zou Scheringa een enorm nieuw museum in het nabijgelegen Opmeer openen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden