DSB-last wordt Gerrit Zalm te veel

Zalm heeft zich de afgelopen maanden verdedigd door erop te wijzen dat hij zich tijdens zijn periode als financiële baas heeft ingezet om de verdiensten van de bank minder afhankelijk te maken van provisies en het kredietrisico te beperken. Foto ANP Beeld
Zalm heeft zich de afgelopen maanden verdedigd door erop te wijzen dat hij zich tijdens zijn periode als financiële baas heeft ingezet om de verdiensten van de bank minder afhankelijk te maken van provisies en het kredietrisico te beperken. Foto ANP

AMSTERDAM - Hoe lang kan oud-minister Gerrit Zalm bij ABN Amro nog bungelen? Zijn verleden bij de DSB wordt een steeds zwaardere ballast. Als Gerrit Zalm grove steken heeft laten vallen als financieel topman van DSB, dan moet hij vertrekken bij ABN Amro.

Met die stelling lijkt minister Wouter Bos (Financiën) zich al in te dekken voor het geval de uitkomst van het onderzoek naar oud-bestuursleden van DSB slecht uitpakt voor zijn voormalige baas. Zalm mag niet 'gelyncht' worden op basis van nieuwsberichten, maar hij moet wel een 'onbesmette reputatie' hebben, aldus Bos.

De minister, die feitelijk bepaalt wie staatsbedrijf ABN Amro leidt, heeft niets aan een topman wiens slagkracht beperkt is omdat hij in het DSB-beklaagdenbankje zit. Volgens Bos hebben de verkooppraktijken bij de bank mede tot het faillissement geleid. DSB verkocht top­hypotheken met daarbovenop dure en vaak nutteloze koopsompolissen tegen hoge provisies. Linksom of rechtsom moet er duidelijkheid komen over de betrokkenheid van Zalm daarbij.

Het antwoord op die vraag komt van Michiel Scheltema. Die is voorzitter van de onafhankelijke commissie die de ondergang van de bank onderzoekt. Het eerste deel van dat onderzoek, naar de integriteit en deskundigheid van oud-bestuursleden die nu nog actief zijn, moet snel afgerond worden. Bos hoopt voor 1 december, maar niet duidelijk is of dat gehaald wordt. De Nederlandsche Bank (DNB) en financiële waakhond AFM vellen eerst een oordeel, dan kijkt Scheltema er nog eens naar.

De aanwijzingen dat Zalm zijn ogen gesloten heeft gehouden voor misstanden bij DSB, stapelen zich intussen op. Het begon eigenlijk al met zijn ietwat vreemde overstap naar DSB. Na een carrière als minister en VVD-leider begon hij in de zomer van 2007 als parttime hoofd­econoom bij de bank, niet echt een baan op topniveau. Volgens actualiteitenrubriek Nova bood hij zich bovendien zelf aan bij Dirk Scheringa, de oprichter van DSB.

Dat er bij deze bank gewerkt wordt met omstreden verkoopmethoden, wist Zalm donders goed. Financieel ombudsman Jan Wolter Wabeke waarschuwde in jaarverslagen voor de praktijken bij de bank en sprak er ook over met Zalm, aldus Wabeke in september in deze krant.

Eind 2007 ging Zalm fulltime werken bij DSB. Hij werd financieel directeur. Dat deed hij ondanks de twijfels van zijn voorganger op die post, Jaap van Dijk, zo bleek uit een onthullende reconstructie in de Volkskrant. Van Dijk tobt over de miljoenenverslindende hobby's van Dirk Scheringa en riskante leningen.

De goedlachse Zalm zette zich ten volle in voor de bank. Hij verdedigde het beleid van DSB naar buiten toe. Ook in brieven naar AFM en DNB, bleek uit documenten die onder meer actualiteitenrubriek EenVandaag heeft ingezien. Overkreditering komt niet voor bij DSB, aldus Zalm. Toch kreeg de bank een boete. DSB deed volgens de AFM te weinig om te voorkomen dat klanten te hoge leningen krijgen.

Zalm heeft zich de afgelopen maanden verdedigd door erop te wijzen dat hij zich tijdens zijn periode als financiële baas heeft ingezet om de verdiensten van de bank minder afhankelijk te maken van provisies en het kredietrisico te beperken. Hij zette zich naar eigen zeggen 'met succes' in voor verbetering van het beleid. Het onderzoek zal moeten uitwijzen of dat opweegt tegen de misstanden die ook tijdens zijn bestuursperiode plaatsvonden. (ANS BOUWMANS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden