Update

DSB: emmer die leegliep

Wouter Bos (rechts) en Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank, tijdens een persconferentie in Amsterdam. Er komt onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken bij DSB Bank. Foto ANP

AMSTERDAM - Dirk Scheringa is 'zijn' DSB Bank kwijt; twee bewindvoerders moeten een nieuwe toekomst uitstippelen voor de geplaagde bank. Een reconstructie.

Voor minister Wouter Bos (Financiën) staat het zondagmorgen al vast: DSB Bank kan zo niet verder. Na de omstreden oproep tot faillissement van bedrijfsfraudejager Pieter Lakeman anderhalve week eerder, zijn honderden miljoenen euro's van DSB-spaarrekeningen gehaald. Bos wil een radicale oplossing. De bank moet onder curatele worden gesteld. Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank (DNB) stemt toe.

Vlak daarvoor, op zaterdag, is een poging om in samenspraak met de grote banken een vangnet onder DSB te spannen, jammerlijk mislukt. Rabobank, ING, SNS Reaal en staatsbank Fortis/ABN Amro willen wel, maar durven niet, zo valt op te maken uit de woorden van Wellink. Ze zien te veel beren op de weg, vooral als het gaat om mogelijke claims tegen DSB Bank vanwege overkreditering en overtreding van de zorgplicht.

Dirk Scheringa staat bij dit alles buitenspel. De oprichter en eigenaar van DSB belt meermalen naar de mobiel van Bos, maar die neemt niet op. Als Scheringa overleg wil met Financiën of DNB, moet hij de officiële paden maar bewandelen, vindt de minister. Bos en Wellink zijn het er roerend over eens dat DSB de ellende over zichzelf heeft afgeroepen. Dat de bank op het punt staat om te vallen, komt volgens hen omdat het beleid niet deugt, de klanten weglopen en de communicatie ronduit rommelig is.

DSB zit eigenlijk al jaren in het beklaagdenbankje. De afgelopen jaren was veel kritiek op de te hoge leningen die de bank verstrekte en de te dure koopsompolissen die daaraan werden gekoppeld. Scheringa deed er alles aan om zijn bank een betrouwbaar imago aan te meten, met de inlijving van oud-minister Gerrit Zalm als huzarenstukje.

De kritiek op DSB blijft hem achtervolgen. Er volgen onderzoeken en boetes van de Autoriteit Financi-ele Markten, de Tweede Kamer bemoeit zich ermee en minister Bos laakt de extreme provisies die de bank in rekening brengt. Uiteindelijk maakt Scheringa excuses en bereikt hij een akkoord over tegemoetkoming van gedupeerde klanten. Maar de rust keert niet terug.

Zondagmiddag belt Bos met eurocommissaris Neelie Kroes, die waakt over de concurrentieverhoudingen. De pogingen om activiteiten van DSB onder te brengen bij de andere banken zijn mislukt, vertelt hij. Nu rest slechts de gang naar de rechter, die als enige de bevoegdheid heeft een bank onder curatele te stellen. In de hoop de kwestie af te handelen voordat maandag de bank weer opengaat, is er nog diezelfde avond om negen uur een zitting bij de rechtbank in Amsterdam.

Scheringa weerspreekt voor de rechter de bewering dat zijn bank het water aan de lippen staat. De noodmaatregel die Bos en Wellink in gedachte hebben, is in zijn ogen voorbarig. Rond middernacht komt de rechter met zijn uitspraak; DSB bank wordt niet onder curatele gesteld. Scheringa haalt opgelucht adem, Bos is met stomheid geslagen en spoedt zich door het nachtelijke Amsterdam naar het kantoor van DNB voor crisisoverleg. Hij en Wellink besluiten geen minuut te verliezen en de volgende ochtend opnieuw naar de rechter te stappen.

Journalisten hebben lucht gekregen van de nachtelijk hectiek rondom het DNB-gebouw. 'Voortbestaan DSB aan zijden draad' en 'spoedverkoop DSB mislukt' koppen twee landelijke kranten de volgende morgen. Over wat er dan gebeurt, lopen de lezingen uiteen. Scheringa zegt dat het met DSB dik in orde zou zijn als maandagochtend alle mediaheisa niet tot een run op de spaargelden had geleid. Wellink zegt dat spaarders al veel eerder en masse het geld van hun rekeningen haalden en dat de dikke krantenkoppen het laatste zetje gaven.

Als de rechter zich maandag opnieuw uitspreekt over DSB Bank, valt het kwartje de andere kant op. Machteloos moet Scheringa de sleutel van zijn levenswerk in handen geven van de bewindvoerders. (JASPER VAN DE KERKHOF)

DNB-president Nout Wellink vanochtend vroeg voor hij het overleg over toekomst van de DSB Bank ingaat. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden