Proefles

Drummen op een taiko: afreageren op zijn Japans

De stad wemelt van de cursussen en workshops. Maar welke zijn de moeite waard? PS neemt de proef op de som. Vandaag: spelen op een taiko (grote, Japanse drum).

Louis Bollee
De band Yamato, van de gelijknamige taikocursus. Beeld anp
De band Yamato, van de gelijknamige taikocursus.Beeld anp

"Think of someone you hate!" gilt de Japanse taikolerares breeduit lachend, terwijl ze met twee stokken op haar gigantische drum slaat. Dat laten haar tien leerlingen zich geen twee keer zeggen. Allemaal tegelijk rammen ze met al hun kracht op hun eigen drum, nog iets harder dan daarvoor. De lerares vindt het prachtig. "Now shout your favorite food, is more positive," tettert ze, en gilt daarna met een dik accent "Sakéééé" door de ruimte.

Oei, denk ik al trommelend. Wat is mijn 'favorite food'? Ik heb net nog een Happy Meal gegeten, maar dat durf ik echt niet hardop te zeggen. En keihard op een trom rammen terwijl ik 'Kinder Bueno' door een repetitiezaaltje brul, is ook weer zoiets. Ik roep wel iets gezonds... O, wacht, het hoeft al niet meer, de opwarming zit erop.

In een grote vierkante ruimte van muziekmakers­centrum Q-Factory wordt drie keer per week taikoles gegeven. Iedereen krijgt een eigen taiko, een grote Japanse drum, en daarop ram je anderhalf uur verschillende, makkelijke ritmes én je maakt daarmee muziek in groepsverband. Mocht je denken: o, dus een beetje zoals onderuitgezakt djembé trommelen in het Vondelpark? Nee, dat niet.

Glibberen
Halverwege de les druppelt het zweet namelijk van mijn voorhoofd. "Ja, ja, het is óók een echte work-out," zegt een medecursist lachend. Haar badstoffen hoofdband snap ik nu pas. Gelukkig is er een pauze om wat water te drinken. Flesjes spa uit sporttassen worden gulzig weggeklokt. Cursisten zonder flesjes kunnen wat drinken uit het kraantje in de wc.

Spelen op een taiko

Waar Yamato Taiko, Atlantisplein 1 (Q-Factory)
Prijs 15 euro per les
Voor wie wel enthousiastelingen op zoek naar een ­uitlaatklep
Voor wie niet aritmische apathen
Drempelhoogte laag: lieve mensen (jong en oud) en losse sfeer

En dan zit ik opeens met een dilemma. Op aanraden van de lieve lerares heb ik mijn schoenen en sokken uitge­trokken, voor 'meer contact met het ritme'. Nu ik in de deuropening van een openbaar toilet sta moet ik afwegen: vergaan van de dorst of blootsvoets glibberen door een wc die net is gebruikt door een punkband met veiligheidsspelden door de lippen. De volgende keer neem ik een flesje mee.

Uitlaatklep

En die volgende keer komt er zeker, want ik heb nog nooit zoiets leuks gedaan als Japans drummen. Oké, het is in het begin een beetje spannend om op je allerhardst op zo'n taiko te slaan, en dat je Japanse cijfers moet meegillen is even wennen, maar het is net als zwemmen in de Noordzee: even doorbijten en dan is het heerlijk.

Bovendien blijkt de gemeenschap taikospelers te bestaan uit de liefste mensen van de stad: iedereen geeft een nieuwe cursist even een handje en als ik door aangewakkerd enthousiasme voor de derde keer (!) een stok breek, word ik zelfs gehighfived.

Naarstig op zoek naar een uitlaatklep voor jarenlang opgekropte stadse frustratie? Reageer je dan vooral een uur lang af op een Japanse taiko. Wel van tevoren even goed bedenken wat ook alweer je lievelingseten is.

Lees ook de vorige Proefles: Schieten met verwachtingspatronen

null Beeld Floor Koop
Beeld Floor Koop

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden