Stormblog

Drukte op Schiphol grotendeels voorbij

De storm die donderdag over ons land trok, heeft niet tot noemenswaardige schade geleid. Wel hebben reizigers op Schiphol ook vrijdag te maken met drukte.

Een vliegtuig heeft donderdag moeite met opstijgen op Schiphol.Beeld anp

Met name vrachtwagens waren speelbal van windstoten van soms boven de 100 kilometer per uur. Verkeersdienst VID telde vijftien gekantelde vrachtwagens op de snelwegen. Ook waaiden veel bomen op de weg. Het verkeer liep daardoor al ver voor het begin van de avondspits en nog lang daarna vast.

Vervoerdersorganisatie TLN wijst erop dat de verantwoordelijkheid om wel of niet de weg op te gaan ligt bij de chauffeur en diens baas. In de meeste gevallen gaat dat goed, stelt de organisatie.

Op luchthaven Schiphol werden door de harde wind zeker 175 vluchten geannuleerd. Ook liepen veel vluchten vertraging op en dat zal ook de rest van de avond zo blijven. Een toestel met 59 mensen aan boord zakte door zijn landingsgestel. Of dat ook te maken had met de storm, is nog onbekend. De inzittenden raakten niet gewond.

Verder lieten de Nederlandse Spoorwegen uit voorzorg de gehele dag minder treinen rijden.

Hulpdiensten kregen vele honderden telefoontjes. De meldingen gingen bijvoorbeeld over dakpannen die van daken waren gewaaid, afgewaaide takken en omgewaaide bomen.

Lees hieronder terug hoe het de stormachtige dag verliep in Amsterdam.

Tegen 15.00 uur nam de wachttijd op Schiphol flink af en was de grootste drukte voorbij, zegt een woordvoerder van de luchtaven. Alleen bij de omboekbalie van KLM blijft het nog even druk. Reizigers krijgen wel nog steeds het advies op tijd naar Schiphol te komen.

Volgens de woordvoerder waren er in de ochtend lange rijen, ook vanwege het begin van de voorjaarsvakantie voor de regio's midden en zuid.

Ook vrijdag zal het nog erg druk zijn op Schiphol. In totaal zijn er donderdag 175 vluchten geannuleerd, die allemaal moeten worden ingehaald. Reizigers worden daarom gevraagd extra vroeg naar de luchthaven te komen, en rekening te houden met lange rijen.

Een toestel met 59 mensen aan boord zakte door zijn landingsgestel. Of dat ook te maken had met de storm, is nog onbekend. De inzittenden raakten niet gewond.

Verder heeft de storm nauwelijks bijzonderheden of schade veroorzaakt. Trams en bussen van het GVB waren af en toe kort vertraagd omdat de brandweer takken van de weg af moest halen. Ook op het spoor vielen de ongeregeldheden mee. Een aantal trajecten kregen een snelheidsbeperking opgelegd omdat nabije bomen op omwaaien stonden, waaronder de route Amsterdam-Den Helder.

Daarnaast lieten enkele gevelplaten van station Sloterdijk los waardoor een perron afgesloten moest worden. Het stationsplein van Almere werd ontruimd omdat dakplaten loslieten.

Minder spits dan woensdag
Dat de NS de dienstregeling woensdag al wijzigde heeft overigens te maken met het plannen van de dienstregeling. Die moet een dag van tevoren om 16.00 uur definitief zijn, omdat treinen, machinisten en conducteurs ingepland moeten worden, en reizigers voor bedtijd moeten kunnen weten wat de dienstregeling van de volgende dag is.

De Verkeersinformatiedienst telde 15 omgevallen vrachtwagencombinaties en aanhangers, voornamelijk in Rotterdam. Op het hoogtepunt van de spits stond er in heel Nederland 275 kilometer file. Dat is zelfs minder dan de spits van de dag ervoor: woensdag stond er 330 kilometer.

Beheersbaar
Brandweer Amsterdam-Amstelland had een aanzienlijk drukkere dag dan normaal. De hulpdienst rukte 99 keer uit – op een normale dag is dat z'n 40 keer. De incidenten waren toch beheersbaar, zegt een woordvoerder. Het ging vooral om takken en bomen, losse gevelplaten of dakdelen en grote spandoeken die losraakten.

Volgens het Verbond van Verzekeraars ligt de schade onder de 10 miljoen euro, waardoor er zoals gebruikelijk geen schatting van het feitelijke bedrag wordt gemaakt, vanwege een onbetrouwbaarheidsmarge. "Het is dan moeilijk in te schatten of de schade daadwerkelijk door de storm komt," zegt een woordvoerder. "Er is wat schade ontstaan door vliegende dakpannen en bomen die op auto's vielen, maar verder niets bijzonders."

De wegen zijn na een stormachtige avondspits zo goed als filevrij. Rijkswaterstaat raadt automobilisten wel aan de rest van de avond nog rekening te houden met gevaarlijke rijomstandigheden door zware windstoten.

De treinen tussen Amsterdam en Hoorn rijden weer normaal, meldt de NS. Eerder reden er minder treinen vanwege de storm.

Treinen rijden niet vanwege de storm.Beeld anp

De waarschuwing voor zware windstoten blijft nog een groot deel van de avond van kracht, meldt het KNMI. De verwachting is dat pas na middernacht de storm zal afnemen.

Tussen Amsterdam CS en Hoorn rijden minder treinen door de storm. Reizigers moeten volgens het spoorbedrijf rekening houden met een extra reistijd van een kwartier tot een half uur. Het is nog niet bekend hoe lang dit duurt.

NS rijdt donderdag sowieso al met een aangepaste dienstregeling. Op de meeste trajecten rijden de treinen donderdag elk half uur in plaats van elk kwartier.

De storm houdt nog altijd aan. In Amsterdam nog altijd windstoten tot zo'n 8 Beaufort, langs de kust zelfs 9 of 10. Alleen in het zuidoosten van het land en een klein gebiedje in Friesland is de wind minder dan kracht zes.


Gedoe op de A2 en A7. Op de A2 is bij Abcoude is een aanhangwagen van een vrachtwagen omgewaaid, meldt de VID. Het voertuig wordt geborgen. Op de A7 zijn twee incidenten: bij Avenhorn een boom op de weg en bij Purmerend-Noord is het dak van een trailer afgewaaid.


De VID meldt momenteel nog 37 files met een lengte van 184 kilometer. Op het hoogtepunt was dat 275 kilometer en dat is niet erg zwaar. Woensdag werd er bijvoorbeeld al 330 kilometer geteld. Het helpt daarbij dat het in een deel van het land voorjaarsvakantie is.

Fietsers komen maar met moeite vooruit in Oost, zo is te zien in dit filmpje van radiopresentator Lara Rense.

In Amstelveen is een vrouw gewond geraakt toen een deel van een gevel loskwam en haar raakte, bericht AT5.

Op Schiphol is een vliegtuig naast de baan beland.Beeld anp

Op Schiphol is er een vliegtuig naast de landingsbaan terechtgekomen. De hulpdiensten zijn massaal uitgerukt. Het is nog onduidelijk hoe het toestel naast de baan is gekomen. Het gaat om vlucht BE1284 uit Edinburgh (Schotland) van de Britse luchtvaartmaatschappij FlyBe.

Rijkswaterstaat waarschuwt mensen hun reis uit te stellen. Tussen 17.00 en 18.00 uur is namelijk de eerste grote stormpiek te verwachten.

Volgens de ANWB komen er nu vrijwel continu meldingen binnen van schade op de weg. De dienst telt rond 16.00 uur 200 kilometer file, tegen normaal rond deze tijd 80. Enkele N-wegen zijn dicht, vooral in het westen van het land. Ook hangen hier en daar verkeersborden te wiebelen, of vallen die op het wegdek.

100 vluchten zijn inmiddels geannuleerd.Beeld anp

Tot nu toe zijn er volgens een woordvoerster zo'n honderd vluchten van en naar Schiphol geannuleerd. Ook lopen de vertragingen inmiddels op, van zo'n half uur tot anderhalf uur. Dat geldt voor ongeveer 60 procent van de vluchten.

De verwachting is dat de overlast nog wel de hele avond duurt. Reizigers krijgen het advies goed hun vluchtinformatie in de gaten te houden.

We noemden het al een storm, maar de wind van donderdag gaat nu officieel de boeken in als storm. Op het KNMI-meetpunt in Vlissingen is een uur lang een gemiddeld gemiddelde windsnelheid van 9 Beaufort gemeten en dat betekent dat het écht stormt. De laatste storm dateert van 20 november vorig jaar.

Het hoogtepunt van de storm verwacht Weerplaza aan het begin van de avond. Laat vanavond en vannacht zal de wind gaan afnemen.

Beeld Weerplaza

Op steeds meer wegen heeft de wind vat gekregen op het vrachtverkeer. Op de N201 bij Schiphol bijvoorbeeld staat een truck met aanhanger half op z'n kant. Het gevaarte dreigt om te vallen en daarom is het verkeer erachter stilgelegd.

Beeld VID

Rijkswaterstaat zet extra weginspecteurs in om snel voorwerpen van de weg te halen en ongevallen af te handelen. Dat meldt de dienst op Twitter.

Geen spitsveer vanmiddag tussen CS en IJplein, meldt het GVB.

Een vliegtuig van luchtvaartmaatschappij Emirates dat op weg was naar Schiphol, is zojuist uitgeweken naar de luchthaven van Frankfurt, meldt NH. Na twee doorstarts verhinderde de wind een veilige landing.

De Britten noemen de zware storm die ons land teistert Doris, de Duitsers zweren bij Thomas en Nederland… Peter? Nederlandse weerstations vinden al die verschillende namen niet handig en pleiten voor Europese afspraken, schrijft het AD.

De trossen aan de achterzijde van een zeetanker die in de Vlothaven in West voor anker ligt zijn vanmiddag door de storm losgeslagen.

Het betreft de verbinding tussen het schip en een boei, aan de voorkant ligt de boot nog stevig verankerd. Er zijn sleepboten ter plaatse om het probleem op te lossen. Er is volgens een woordvoerder geen sprake van gevaar geweest.

Ondanks de zware windstoten blijven vliegtuigen momenteel arriveren op Schiphol. NH laat het zien in deze livestream.

In West is een scooterrijder geraakt door een omgevallen bouwschutting, meldt de brandweer.

De eerste omgevallen bomen in de stad zijn al gesignaleerd. Bijvoorbeeld hier op de Populierenweg.

Het GVB meldt dat momenteel al het openbaar vervoer in de stad nog volgens dienstregeling rijdt en vaart.

In de Jodenbreestraat is de brandweer al bezig.

'Code oranje? Code grijs!', schrijft Paroollezer Marijke Golsteijn. Het is in de stad inderdaad bij vlagen vooral grijs. De harde wind, die aan de kust al waait, wordt later in de middag verwacht.

Beeld Marijke Golsteijn

Wat is de weersvoorspelling?

Ajax adviseert mensen die vanavond met de trein naar de Arena komen voor de wedstrijd tegen Legia Warschau om bijtijds te komen.

Milieuorganisaties adviseren iedereen om vandaag niet naar het bos te gaan.

Vogelaars zijn vandaag heel blij: die signaleren verheugd flinke aantallen kraanvogels die voor de storm uitvliegen.

De politie legt op sociale media uit wanneer mensen wel of niet het noodnummer 112 moeten bellen:

In IJmuiden is na het middaguur voor het eerst windkracht 9 gemeten. Daar, en in Hoek van Holland, zijn zeer zware windstoten van boven de 100 kilometer per uur vastgesteld. De storm is begonnen, zegt Weeronline.

Volgens het weerbureau is de storm tussen 17.00 en 21.00 uur op zijn hevigst. Precies tijdens de avondspits komt aan de westkust een zware westerstorm te staan. Windstoten kunnen een kracht bereiken van van 130 kilometer per uur.

Het KNMI heeft voor donderdagmiddag en -avond code oranje afgegevenVooral in het westen en noordwesten kan stormschade ontstaan, bijvoorbeeld door omwaaiende bomen. De weer- en verkeersbureaus adviseren mensen de avondspits te mijden, zowel op de weg als in het openbaar vervoer.

De Pannenkoekenboot in Noord vaart niet uit vanwege de storm. Een zeldzaamheid, zegt Stephanie Sippens, een medewerker op de boot. "We vinden het vervelend om onze gasten teleur te moeten stellen, maar veiligheid gaat voor alles."

De windmolens van energiebedrijf Nuon produceren, met de flinke storm die boven het land hangt, vier keer meer energie dan gemiddeld op een dag.

De molens regelen zelf dat de kop en de wieken de wind zo optimaal mogelijk gebruiken. Ook schakelen ze zichzelf even uit boven windkracht 9 tot 10.Het bedrijf heeft naar eigen zeggen in Nederland 202 windmolens, verdeeld over zestien parken, ook op zee.

Een woordvoerster noemt een windmolen een mini-energiecentrale die veel dingen automatisch regelt. Ze zijn uitgerust met sensoren die windrichting en snelheid meten. Bij windkracht 9 tot 10 gaat een molen even uit. De windkracht is dan boven de 25 meter per seconde (90 kilometer per uur).

Dat is om veiligheidsredenen, maar ook om schade aan de molen te voorkomen. Als de wind wat zakt, schakelt de molen zichzelf weer in. Alle molens worden ook nog eens in de gaten gehouden in het controlecentrum in Denemarken.

Beeld ANP

Advies van het GVB: check vertrektijden voor vertrek.

De Albert Cuypstraat, de Dapperstraat en de Nieuwmarkt blijven vandaag leeg: vanwege het stormrisico mogen de markten in die straten niet doorgaan.

Ook de markten op het Bos en Lommerplein, het Buikslotermeerplein en het Anton de Komplein zijn afgelast. Alleen op de Ten Katemarkt en Plein '40-'45 is bedrijvigheid: daar staan wagens en foodtrucks in plaats van kramen.

De Albert Cuyp blijft vandaag leeg.Beeld David van Unen

Tot en met vrijdagmiddag is de Jaap Edenbaan in Oost gesloten. Door zware windstoten en de hoge temperatuur is het ijsoppervlakte beschadigd.

Pas vrijdagochtend kan een inschatting gemaakt worden wanneer de baan weer open kan, het is ook mogelijk dat dat pas na het weekend wordt.

Het KNMI heeft zijn weerwaarschuwing 'opgeschaald' van geel naar oranje, vanwege de verwachte zware windstoten in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Utrecht en Noord-Brabant.

De verwachting is dat er in die provincies vanaf de tweede helft van de middag zware windstoten gaan voorkomen van zo'n 100 tot 120 kilometer per uur.

In de overige provincies is er volgens het weerinstituut kans op zware windstoten van 80 tot 90 kilometer per uur.

Beeld KNMI

De ochtendspits op het spoor is volgens de NS in het hele land soepel verlopen. Volgens een woordvoerder kwamen mensen goed voorbereid op het station en was het een rustige spits, mede vanwege het feit dat het in delen van het land vakantie is.

De NS verwacht wel een drukkere avondspits, wanneer de storm op zijn hoogtepunt is.

De VID meldt diverse files tijdens de ochtendspits:

Zo'n negentig vluchten vanaf Schiphol zijn donderdag geannuleerd vanwege de storm. De vertragingen vallen volgens een woordvoerder donderdagochtend nog mee.

Dit is voor Amsterdam de weersverwachting in de komende uren volgens Weerplaza.nl:

Beeld .

Heb je foto's van het slechte weer in Amsterdam die we (uiteraard met naamsvermelding) mogen gebruiken in dit blog? We ontvangen ze heel graag via nieuwsdienst@parool.nl of @Parool op Twitter!

Wanneer bel je wel 112 en wanneer niet? De Landelijke Eenheid van de politie deelt een overzicht, in afwachting van de storm die vanmiddag over het land trekt.

Door de harde wind staan er in de ochtendspits al meer en ook langere files, meldt de ANWB. Rond Amsterdam valt het nog mee, met korte files op de A1 tussen Amersfoort en Amsterdam (knooppunt Muiderberg) en tussen Lelystad en Muiden.

Rijkswaterstaat waarschuwt dat weggebruikers rekening moeten houden met gevaarlijke omstandigheden door zware windstoten.

De ANWB meldt dat zowel de ochtend- als de avondspits waarschijnlijk drukker verlopen dan normaal.

Verkeersdienst VID raadt mensen af om in de middag met aanhangwagens of lege vrachtwagencombinaties de weg op te gaan.

De NS laat preventief minder treinen rijden. Op de meeste trajecten rijden de treinen donderdag elk half uur in plaats van elk kwartier.

Reizigers wordt aangeraden de weerberichten goed in de gaten te houden en de reisplanner te raadplegen.

Luchthaven Schiphol laat op de website weten dat reizigers vanmiddag rekening moeten houden met vertraagde vluchten en zelfs vluchten die uitvallen.

Volgens het KNMI trekt vanmiddag een storm met zeer zware windstoten over het land. Het kan leiden tot flinke vertragingen. In de nacht naar vrijdag neemt de wind weer af.

Het KNMI heeft code geel afgegeven. Het weerinstituut houdt in het hele land rekening met zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur. Aan de westkust en boven het IJsselmeer is er zelfs kans op windstoten van 100 tot 130 kilometer per uur.

Goedemorgen. In dit blog houden we u vandaag op de hoogte van de zware storm die over het land trekt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden