Drukte in de stad is nog altijd groeiende ergernis

Het toerisme in Amsterdam groeit harder dan verwacht. De inwoners vinden dat de gemeente te weinig doet om de drukte in de stad in goede banen te leiden.

Michiel Couzy
Drukte in Amsterdam Beeld ANP
Drukte in AmsterdamBeeld ANP

In januari en februari overnachtten in totaal 1,25 miljoen gasten in een Amsterdams hotel. Dat is 10,5 procent meer dan een jaar geleden, blijkt uit nieuwe cijfers van ABN Amro. Zij boekten tezamen bijna 2,4 miljoen hotelovernachtingen in de stad.

De groei kwam vooral uit Duitsland, Amerika, Frankrijk, Italië, Spanje en de rest van Nederland. In heel Nederland nam het aantal hotelgasten 9,6 procent toe. Het Nederlands Bureau voor Toerisme verwachtte 5 procent groei. De cijfers over januari en februari zitten daar al boven.

Als dit jaar net zo verloopt als 2017, komen er 9 miljoen hotelgasten naar Amsterdam, zegt Sonny Duijn, specialist toerisme bij ABN Amro. Vorig jaar waren dat er 8,2 miljoen.

Ergernis
Daar komen dan nog dagjesmensen bij, plus de toeristen die overnachten op cruiseboten, campings en in Airbnb of bed and breakfast. Airbnb was vorig jaar goed voor 2,1 miljoen overnachtingen in Amsterdam. Dit brengt het totaal aantal bezoekers in Amsterdam richting 22 miljoen.

Rotterdam groeit nog harder: 32 procent meer hotelgasten. Maastricht boekte 13 procent groei, Haarlemmermeer 9,5 procent.

De toenemende drukte leidt tot ergernis onder Amsterdammers. Zestig procent van de inwoners meent dat de gemeente onvoldoende doet, nog eens 13 procent vindt zelfs dat Amsterdam helemaal niets onderneemt tegen de drukte.

Dit blijkt uit de nieuwste Stadsenquête over drukte en leefbaarheid in Amsterdam, uitgevoerd door bureau OIS onder 3883 inwoners.

Aantrekkelijkheid
De drukte is een breed gedeelde ergernis. 96 procent van de Amsterdammers vindt de stad tamelijk (41 procent) tot heel druk (55 procent). Met name de groep die de stad als heel druk ervaart is gegroeid, vorig jaar was dat nog 44 procent van de Amsterdammers.

Meer inwoners klagen over geluidsoverlast, verkeerschaos, vervuiling en obstructie van de stoep.

Ondanks de drukte zijn Amsterdammers in toenemende mate blij om in Amsterdam te wonen. Ze waarderen hun stad met een 8,1. Een jaar eerder was dat nog een 7,9.

Ze geven ook een hoger cijfer aan het vooruitzicht om hier nog vijf tot tien jaar te blijven wonen (8,02). De aantrekkelijkheid van de stad daalde licht, maar krijgt nog altijd een 7,6. De trots op Amsterdam scoort 7,7, iets minder dan een jaar eerder (7,9).

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden