Drukte in de stad in vijf jaar verdubbeld

Het aantal bezoekers naar de stad is toegenomen tot
ruim 17 miljoen. De omzet en werkgelegenheid groeiden mee.
De toeristen zijn positief, maar vinden Amsterdam wel erg druk.

In het vierjaarlijkse Bezoekersonderzoek van Amsterdam Marketing zijn 12.000 toeristen en binnenlandse bezoekers van Amsterdam ondervraagd.Beeld anp

De drukte in Amsterdam is twee keer zo groot geworden. De afgelopen vijf jaar groeide het aantal bezoekers aan de stad tot ruim 17 miljoen, en zij bleven ook nog eens langer. In gerelateerde branches nam de werkgelegenheid toe met 85 procent tot ruim 153.000 banen.

Dat blijkt uit het grootschalige vierjaarlijkse Bezoekersonderzoek van Amsterdam Marketing. In totaal werden 12.000 toeristen en binnenlandse bezoekers ondervraagd. De drukte in de stad is de afgelopen twee jaar uitgegroeid tot een belangrijk onderwerp doordat ook een deel van de bezoekers overlast veroorzaakt.

Los van de banen die het oplevert, genereren de vele toeristen en bezoekers een kolossale omzet, blijkt uit de cijfers. In de afgelopen vijf jaar nam de omzet in de gastvrijheidsindustrie met 98 procent toe tot bijna 19 miljard euro, zegt Amsterdam Marketing.

17 miljoen

De laatste jaren groeide het aantal bezoekers aan Amsterdam naar een nieuw record

Een belangrijk deel (bijna de helft) van de mensen die Amsterdam bezoeken, is afkomstig uit Nederland, benadrukt de organisatie. Bovendien komt meer dan een derde van de bezoekers hoofdzakelijk voor musea en attracties naar de stad. Van de bezoekers zegt 31 procent hier te zijn voor 'fun en uitgaan'.

Zaanse Schans
Het onderzoek is goed nieuws voor de beleidsmakers die de drukte in de stad onder controle willen krijgen door bezoekers te spreiden over de stad en de regio. Een kwart van de internationale bezoekers blijft niet hangen rond de Dam, maar gaat ook naar de Zaanse Schans of Volendam. Directeur Frans van der Avert van Amsterdam Marketing is daar blij mee. "Om de balans in de stad te waarborgen, stimuleren we al jaren een actieve spreiding van bezoekers. Het is duidelijk dat dat nu vruchten afwerpt."

Bovendien zit het aantal bezoekers dat na een eerste bezoek nog eens terugkomt, in de lift. Volgens Van der Avert is precies dit een doelgroep die succesvol kan worden bewogen eens de gebaande paden te verlaten. "Die kun je Museum Het Schip adviseren of De Hallen."

Vuiligheid
Bezoekers zijn opvallend positief over de sfeer en de vriendelijkheid van de Amsterdammers: de stad scoort een 8,4. En omdat toeristen net Amsterdammers zijn, klagen zij over precies dezelfde dingen als de Amsterdammers. Zij vinden parkeren duur en moeilijk, beklagen zich over vuiligheid en de hoge prijzen - en één op de vijf bezoekers noemt Amsterdam veel te druk.

Lees ook: Toerisme in de stad: 'Het gaat wel erg hard' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden