Drukte en overlast nemen toe op de Wallen

De Wallen ontwikkelen zich tot een 'attractiepark' waar met een groeiend aantal toeristen, de drukte, de verloedering en de onveiligheid drastisch toenemen.

Ton Damen en Hanneloes Pen
De Wallen ontwikkelen zich tot een attractiepark. Beeld Elmer van der Marel
De Wallen ontwikkelen zich tot een attractiepark.Beeld Elmer van der Marel

Bewoners zien de laatste jaren hun buurt verslechteren terwijl het aantal prostitutiepanden ruim een kwart is afgenomen.

Uit de veiligheidsindex van de Voortgangsrapportage Project 1012 van dit jaar blijkt dat de Burgwallen te boek staan als de minst veilige buurt van Amsterdam. De onveiligheid kwam tachtig procent hoger uit dan het gemiddelde in de stad.

Optelsom
Volgens het rapport is postcode­gebied 1012 het meest bezochte toeristische gebied van Amsterdam. De drukte is een optelsom van buitenlandse toeristen, dagjesmensen, en het stijgend aantal inwoners in de stad. Amsterdam groeide de laatste acht jaar met ruim 80.000 inwoners, iets meer dan tien procent.

Ook het aantal Nederlandse toeristen dat daar een bachelorparty viert of een dagje op de Wallen doorbrengt, neemt toe, evenals rondvaartbedrijven en plezierjachten op dit deel van de grachten. Ongeveer een kwart van de hotelkamers en cafés en vijftien procent van de non-foodwinkels van de stad bevinden zich in dit gebied.

De verloedering van de buurt - zoals vervuiling - stijgt, vooral op de Oudezijds Voor- en Achterburgwal. Uit het stedelijk Leefbaarheidsonderzoek van 2015 blijkt dat de ontevredenheid van de Wallenbewoners toeneemt. De overlast is enorm. De bewoners geven de gemeente als het gaat om overlast een 4,1, het laagste cijfer van de stad. Dit steekt schril af tegen andere buurten. De G-buurt in de Bijlmer kreeg van bewoners een 7,8.

Pied-à-terre
Bewoners ontlopen hun eigen omgeving. Sommigen brengen het weekend door in een pied-à-terre ver buiten de stad, anderen verhuizen na tientallen jaren in de rosse buurt te hebben gewoond.

De afgelopen weken vonden verschillende geweldsplegingen op de Wallen plaats. Tegelzetter Robert Gerritsen uit Voorthuizen werd er doodgeslagen en afgelopen zaterdag ontstond opnieuw een vechtpartij. Donderdag ontstond op de Wallen een vechtpartij waarbij een man een vuurwapen trok en, tevergeefs, de trekker overhaalde.

Door het 1012-beleid van de ­gemeente wordt het aantal prostitutieramen, coffeeshops en andere ongewenste bedrijven fors teruggedrongen. Terwijl de traditionele ondernemingen in de hoerenbuurt slinken, schieten nieuwe toeristische bedrijfjes die teren op het roemruchte seksverleden van de Wallen - prostitutiemusea, red light tours, rederijen, en rondwandelingen door de hoerenbuurt - als paddenstoelen uit de grond.

Lees verder: Hoe de Wallen een openluchtmuseum worden [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden