Druk op Obama om CIA

Obama gaf vorige week de memo's vrij waarin functionarissen van de regering-Bush hadden vastgelegd welk lichamelijk en psychisch geweld tegen Al Qaida-verdachten mocht worden ingezet. Foto EPA Beeld
Obama gaf vorige week de memo's vrij waarin functionarissen van de regering-Bush hadden vastgelegd welk lichamelijk en psychisch geweld tegen Al Qaida-verdachten mocht worden ingezet. Foto EPA

WASHINGTON - President Barack Obama staat onder druk om de verantwoordelijken voor de martelmethoden van de CIA niet ongestraft te laten.

De Democraat Dianne Feinstein, voorzitter van de Senaatscommissie voor de inlichtingendiensten, heeft Obama in een brief gevraagd strafvervolging niet uit te sluiten zolang de Senaat nog onderzoek doet naar de ondervragingsmethoden die onder president George Bush waren toegestaan.

Obama gaf vorige week de memo's vrij waarin functionarissen van de regering-Bush hadden vastgelegd welk lichamelijk en psychisch geweld tegen Al Qaida-verdachten mocht worden ingezet.

Obama heeft die methoden verboden, maar hij heeft de CIA laten weten dat individuele inlichtingenofficieren niet vervolgd zullen worden voor hun rol bij de ondervragingen. Gisteren bracht de president een bezoek aan de CIA, waarbij hij het personeel verzekerde van zijn waardering voor hun werk. Hij riep hen op niet 'ontmoedigd' te raken door de controverse over de aanpak van terreurverdachten.

Volgens medewerkers van het Witte Huis is Obama niet alleen om politieke redenen tegen vervolging van CIA'ers (de president wil de inlichtingendienst niet van zich vervreemden), maar is het juridisch ook onmogelijk, omdat er sprake was van officieel gesanctioneerd beleid.

Dat zou niet gelden voor de juristen die namens Bush de memo's schreven met gedetailleerde voorschriften voor wat nu als marteling wordt omschreven. Een ethische commissie van het ministerie van Justitie onderzoekt hun handelwijze.

Voormalig vicepresident Dick Cheney laakt het openbaarmaken van de memo's als 'gevaarlijk voor de staatsveiligheid'. Cheney heeft de CIA verzocht nu ook publiek te maken welke positieve resultaten de harde ondervragingsmethoden hebben opgeleverd. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden