Plus

Druk neemt toe: wordt de NIP-test ook na 2020 vergoed?

De druk neemt toe op de vier partijen aan de formatietafel om duidelijkheid te geven over de toekomst van de niet-invasieve prenatale test (NIPT) voor zwangere vrouwen. Wordt de bloedtest, die onder meer het syndroom van Down aantoont, ook na 1 april 2020 vergoed?

Minister Edith Schippers Beeld ANP
Minister Edith SchippersBeeld ANP

Morgen stemt de Tweede Kamer over een motie van de PvdA en de SP die de regering verzoekt de NIP-test te blijven betalen voor alle vrouwen, via het zorgpakket of een subsidieregeling. Deze Kamerwens werd donderdag ingediend en leidde tot lichte opschudding.

Momenteel kunnen alle zwangerendirect vragen om een NIP-test om te checken of hun ongeboren vrucht gezond is. De test kost 460 euro per keer, maar die rekening wordt niet vergoed via de basisverzekering. De overheid betaalt uit een subsidiepot 285 euro mee en de vrouw 175 euro.

Maar hoe moet het verder na 1 april 2020, als deze proef afloopt? Minister Edith Schippers vroeg haar belangrijkste pakketadviseur of de NIPT voor alle zwangere vrouwen vergoed kan worden via het basispakket. Ze kreeg nul op rekest. Vergoeding is alleen fair bij medische indicatie, luidde het oordeel.

Slecht tijdstip
De minister is altijd helder geweest in haar oordeel over de NIP-test: het gaat er niet om of de test wordt vergoed, maar op welke manier. Dus weigerde ze donderdag de motie van de PvdA en de SP te ontraden of overbodig te verklaren, tot zichtbaar en hoorbaar ongemak bij de formerende partijen.

De toekomst van de NIP-test is een van de thema's die volgens ingewijden worden besproken aan de formatietafel. Dus komt de motie op een slecht tijdstip voor de onderhandelende partijen. Kunnen VVD en D66, normaal voorstander van ieders vrije keus, het over hun hart verkrijgen om tegen zo'n principiële Kamerwens te stemmen omdat ze zelf over NIPT willen beslissen aan de formatietafel?

PvdA en SP zullen morgen eisen dat ieder Kamerlid zich uitspreekt. Haagse volgers geloven niet dat er een meerderheid komt voor de motie, omdat zo'n oordeel de formatie zou beïnvloeden. Daarmee is de discussie over de NIP-test nog lang niet beslecht; een nieuw kabinet kan altijd een eigen beslissing nemen. En wie weet zit er in april 2020 een compleet andere ploeg bewindslieden.

Niet in verzekering

Alleen als er een medische noodzaak is, zou de verzekering een NIP-test moeten vergoeden, adviseerde het Zorginstituut ­Nederland anderhalve week ­geleden aan minister Schippers van Volksgezondheid.

Die test, waarbij embryo's worden getest op erfelijke aandoeningen als het syndroom van Down, hoort niet thuis in de basisverzekering tegen ziektekosten, stond in het advies. De minister stelde de test in april beschikbaar gesteld voor alle zwangere vrouwen. Dat wordt niet betaald uit de basisverzekering, maar uit een speciale subsidieregeling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden