Druk, maar ook agressief ADE

Amsterdam Dance Event laat zich samenvatten in bizarre cijfers: 365.000 bezoekers, meer dan 250 aanhoudingen en één dode. De organisatie spreekt van 'een domper'.

Hanna Bijl
Het Amsterdam Dance Event trok honderdduizenden bezoekers Beeld anp
Het Amsterdam Dance Event trok honderdduizenden bezoekersBeeld anp

Wat de politie het meest is opgevallen: tijdens Amsterdam Dance Event waren wel heel veel mensen de weg kwijt. De agressie, zowel tijdens de feesten als wanneer iemand werd gearresteerd, daar is de politie enorm van geschrokken. "We zijn heus wel wat gewend in Amsterdam," zei woordvoerder Ellie Lust. "Maar dit kwam er nog eens bovenop."

De twintigste editie van ADE in cijfers: een recordaantal van 365.000 bezoekers, 25.000 meer dan vorig jaar, en meer dan 5500 professionals dj's, producers, mensen die lezingen gaven, et cetera. Maar ook: ruim 250 aanhoudingen, waarvan het grootste deel in verband met harddrugsbezit. Wie meer dan vijf pillen of een halve gram andere harddrugs bij zich had, kon worden gearresteerd.

Vrouw overleden
Ook overleed één vrouw van 33 uit Zwolle. Vermoed wordt dat zij onwel is geworden na harddrugsgebruik op ADE. Hoeveel mensen in totaal onwel zijn geworden, is nog niet bekend.

De testpost van verslavingsinstelling Jellinek werd door 183 mensen bezocht, onder wie 36 toeristen. Bezoekers lieten vaak verscheidene pillen testen, de wachttijd was op sommige momenten meer dan anderhalf uur.

De gemeente kijkt met een dubbel gevoel terug op de twintigste editie van ADE. "Het feit dat er een dode is gevallen, is natuurlijk een enorme domper," zei een woordvoerder van de burgemeester. "Dat is vooral vreselijk voor de nabestaanden, maar ook voor iedereen die hard heeft gewerkt om het evenement veilig en drugsvrij te maken. Aan de andere kant zijn we wel zeer tevreden over de samenwerking met de organiserende partijen. Uit de eerste berichten blijkt dat er inderdaad stevig is gecontroleerd op drugsbezit, daar zijn we blij mee."

Goede samenwerking
ADE-woordvoerder Tim Boersma: "De samenwerking met de gemeente verliep eigenlijk perfect. We hebben dit jaar extra ingezet op voorlichting, en via onder andere sociale media bleek dat we hiermee zo'n 230.000 mensen hebben bereikt."

Er werd dit jaar streng opgetreden tegen drugsgebruik. "Het gebruik van alle harddrugs is verboden," aldus de politie. "Iedereen die betrapt werd op te veel harddrugsbezit, is van het evenement verwijderd, en de drugs zijn in beslag genomen."

De komende dagen maken de organiserende partijen de balans op. Dat er dit jaar 'maar' één dode gevallen is, is dat winst ten opzichte van vorig jaar, toen rond het Amsterdam Dance Event drie doden vielen?

"Elke dode is er een te veel," aldus Boersma. "We doen ons best om iedereen voor te lichten. Maar uiteindelijk is drugsgebruik toch echt de eigen verantwoordelijkheid van onze bezoekers."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden