Druk je eigen boek voor 12,50 euro

De Espresso Book Machine van het American Book Center drukt dertig pagina's per minuut. Hij bindt en lijmt het boek ook. Foto Jean-Pierre Jans Beeld
De Espresso Book Machine van het American Book Center drukt dertig pagina's per minuut. Hij bindt en lijmt het boek ook. Foto Jean-Pierre Jans

AMSTERDAM - Het American Book Center in Amsterdam heeft als eerste in Nederland een machine om je eigen boek te drukken. Eén druk op de knop en de doorzichtige Espresso Book Machine begint te pruttelen. Vijf minuten later komt er, tegen een prijs van minimaal 12,50 euro, een paperback uit. Het kan gaan om boeken die niet meer in de winkel liggen of om een zelfgeschreven manuscript.

Directeur Lynn Kaplanian-Buller van het American Book Center (ABC) op het Spui denkt dat deze service aan de klanten de investering van 100.000 dollar waard is.

Gisteren, op Thanksgiving Day, werd de machine ingewijd. Het drukken gebeurt op de tweede verdieping, waar een medewerker de machine bedient. Het is een kwestie van een pdf-bestand laden en de knop indrukken. Eén printer drukt de pagina's, een andere het kleurenomslag. De machine spuwt dertig pagina's per minuut uit.

De boekdrukmachine van het American Book Center drukt dertig pagina's per minuut. ''Er is ook een machine te koop die honderd pagina's in dezelfde tijd afdrukt, maar dan ben je twee mooie auto's armer,'' zegt John Bivens, die de machine aan het warmdraaien is.

En dan begint het echte spannende werk: het binden van het boek. De machine brengt lijm aan op de rug van het boek en duwt deze stevig aan. Dit is allemaal goed te volgen, want de machine heeft een doorzichtig omhulsel. Na ongeveer vijf minuten vliegt er een paperback uit de machine. Het geeft een Sjakie en de chocoladefabriekgevoel.

De eerste boeken komen er al uitgerold: een Japans boek dat van achter naar voren gelezen moet worden en een Engels boek over de uitgeverswereld, van Jason Epstein.

Epstein is directeur van het Amerikaanse On Demand Books, het bedrijf dat nu zo'n 35 machines in de wereld heeft staan. De 82-jarige Amerikaan werkte jaren in de uitgeverswereld en ziet deze uitvinding als dé oplossing voor deze wereld, die volgens hem aan schaalvergroting ten onder gaat. ''We moeten ons cultureel erfgoed in boeken bewaren en dat kan op deze manier.''

In eerste instantie dachten Epstein en de zijnen dat de boekmachine vooral gebruikt zou worden voor het afdrukken van gedateerde boeken die niet meer te vinden zijn. Maar het blijkt dat de helft van de markt bestaat uit amateurschrijvers die hun boek afgedrukt willen zien.

De kwaliteit van afgedrukte boeken is dezelfde als die van de bekende paperbacks en ieder formaat kleiner dan A4 kan gedrukt worden.

Op de website van het ABC is te vinden hoe het manuscript aangeleverd moet worden. Daarna hoeft de schrijver alleen nog af te rekenen: minimaal 12,50 voor een boek van 200 pagina's; daarboven rekent de winkel een prijs van zes cent per pagina. (VEERLE CORSTENS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden