Amsterdam Winery

Wat is dit?

'Amsterdam Winery ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van Het Parool zijn hier niet bij betrokken.

Druiven stampen en wijn proeven bij Chateau Amsterdam

‘Dit is nog maar het begin’, zegt Tom terwijl hij de eerste bakken met druiven naar binnen loodst. Bij Chateau Amsterdam - een heuse wijnmakerij in Amsterdam Noord, zijn de oogstweken in volle gang. Maar liefst honderdduizend kilo druiven uit zes verschillende landen worden er verwacht, ‘Wie langs komt kan het wijnmaakproces met eigen ogen zien en zelfs meehelpen; druiven stampen, sap proeven of gewoon een kijkje nemen met een goed glas wijn in de hand’. Een unieke kans dus om het wijnmaakproces van dichtbij mee te maken.

Vergeet niet om droge sokken mee te nemen

Een urban winery?!

Chateau Amsterdam is de eerste urban winery van Nederland. Wijn gemaakt in de stad, voor de stad. In 2017 openden ze voor het eerst hun deuren met een productie van 6000 flessen. Nu, drie jaar na dato, hebben ze bij Chateau Amsterdam net de botteling van 40.000 flessen achter de rug, volgend jaar worden dat er zelfs 80.000! Bij Chateau werken ze nauw samen met wijnboeren in heel Europa die, net als zij, het beste met de druiven voor hebben. Ze worden met de hand geoogst en komen uit veelal biologische wijngaarden. Aangekomen in de winery worden de druiven nogmaals gesorteerd. Alleen het beste fruit gaat door naar de volgende ronde: het wijnmaakproces. 

De winery van Chateau Amsterdam draait op volle toeren tijdens de oogstweken

De oogstweken: kom kijken, kom helpen!

‘Goede wijn kun je alleen maken van goede druiven’ legt wijnmaker Jos uit. ‘Daarom kopen we druiven van de beste terroirs in Europa, en maken daar hier met veel toewijding wijn van. Dat we dat kunnen delen met mensen in de stad maakt het extra bijzonder.’

De komende 6 weken staan volledig in het teken van de nieuwe oogst. Altijd al een keer druiven willen stampen? Dan is dit je kans. Van vrijdag tot zondag is het proeflokaal van Chateau open voor bezoekers. Reserveer een plekje via de website om mee te helpen met het onderdompelen, de sappen rechtstreeks uit het vat te proeven, of gewoonweg een kijkje te nemen terwijl je geniet van een goed glas huisgemaakte wijn. Houd hun instagram in de gaten om op de hoogte te blijven van alle activiteiten.

Meehelpen, proeven en lekker tafelen in het proeflokaal van Chateau

Het proeflokaal van Chateau Amsterdam is open van vrijdag 15u tot zondag 22u

●   Proef de jonge wijnen rechtstreeks uit het vat.
●   Elke avond om 20u worden de druiven ondergedompeld. Stroop je mouwen maar op!
●   Tijdens een tour & tasting ontdek en proef je het wijnmaakproces van druif tot fles.
●   Ontdek de meer dan 20 huisgemaakte wijnen met daarbij een heerlijke plat du jour
●   Geen tijd in het weekend? De wijnwinkel is iedere woensdag en donderdag open van 14u tot 17u. Daar kun je de wijnen proeven en direct mee naar huis nemen.

De journalisten van Het Parool zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden