Drugsverbod op festival met een glimlach

null Beeld

AMSTERDAM - Geen politie te zien bij de ingang van het Loveland festival, zaterdag in het Sloterparkbad. En dat is de bedoeling van het nieuwe drugsbeleid: wel streng, maar geen opzichtige politieaanwezigheid.

Liefst 130 man beveiligingspersoneel heeft Loveland rondlopen. Een deel van hen fouilleert de bezoekers bij de ingang. Vrouwen fouilleren de vrouwen, mannen de mannen.

Wie gepakt wordt met drugs, wordt discreet overgedragen aan de politie. Uit het zicht van de rest van de bezoekers. Een hek, ondoorzichtig gemaakt met plastic, wordt een klein stukje geopend, drie meter verderop zit de politie klaar om de verdachte te fouilleren en even verderop in de politiebus te zetten. Alleen als de bus het ritje maakt naar het bureau om proces-verbaal op te maken, ziet het publiek de politie, en misschien een glimp van de arrestant. Zelfs de mobiele politiepost is achter een muur gezet.

Na een paar jaar streng politieoptreden tegen drugsbezit bij festivals, lijkt nu het tij te keren. Het zero-tolerancebeleid blijft, maar de politie is minder zichtbaar. Dat is besloten na overleg tussen politie, gemeente en de dance-scene.

Besloten werd ook het overleg tussen alle partijen - politie, justitie, drugspreventieorganisaties en de festivalorganisatoren - na jaren weer te hervatten. Sjoerd Wynia van de Belangen Vereniging Dance ziet vooruitgang. ''Bij de festivals is de politie tegenwoordig minder zichtbaar aanwezig. De cordons van politiehonden zijn verdwenen.''

Zaterdag zijn 39 mensen gepakt met drugs. Politiechef Ingrid van der Veeken achteraf, met humor: ''Dat is niet zo veel, nee. Zeker toen we op het einde zagen hoeveel mensen er onder invloed waren.'' (LIEDEWIJ LOORBACH)

Foto Amaury Miller

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden