Drugshond Kelly snuffelt op scholen

Kelly (10) met begeleidster Winny Kolder. Ze ruikt per klas meestal bij enkele leerlingen onraad. Foto Floris Lok Beeld
Kelly (10) met begeleidster Winny Kolder. Ze ruikt per klas meestal bij enkele leerlingen onraad. Foto Floris Lok

AMSTERDAM - De Amsterdamse politie zet speurhond Kelly regelmatig in voor drugscontroles op middelbare scholen. De politie zou graag álle scholen controleren.

Drugshond Kelly, een Mechelse herder, snuffelt zo'n veertig keer per jaar een klas af op zoek naar wiet, cocaïne of andere drugs. Het bezoek van de speurhond maakt onderdeel uit van de afspraken tussen buurtregisseurs en scholen om scholen veiliger te maken. Bij die afspraken horen bijvoorbeeld ook onaangekondigde controles van kluisjes door de politie.

Tot onvrede van de politie doen niet alle scholen mee. René Besten, teamleider hondengeleiders van de politie, vraagt zich af waarom: ''Ik denk dat er scholen zijn die hun kop in het zand steken.'' Welke scholen op het verlanglijstje staan, wil Besten niet zeggen.

Als de politie met Kelly een school bezoekt, is met de directie afgesproken welke klas gecontroleerd wordt. Een bezoek vindt alleen plaats op verzoek van de school en buurtregisseur. De hond kan maar een half uur achter elkaar geconcentreerd werken, dus 'verdachte' klassen gaan eerst. Leerlingen moeten als Kelly komt één voor één het lokaal verlaten. Vooraf krijgen ze nog een kans om zichzelf aan te geven.

Als de speurhond met een leerling meeloopt en naast de jongere gaat zitten, is het mis. De politie fouilleert de leerling dan om erachter te komen of iemand nog naar een coffeeshop van gisteren ruikt of drugs bij zich heeft. ''Naar wiet ruiken is niet verboden, maar voor de school is het wel helder dat een leerling in een coffeeshop is geweest,'' zegt René Besten: ''Het kan het gedrag of verzuim van een kind verklaren.''

In een klas ruikt Kelly gemiddeld bij één à twee leerlingen onraad. Als de scholier niet meer dan de wettelijk toegestane hoeveelheid wiet bij zich heeft, gaat die vrijuit. Bij meer drugs volgt een aanhouding.

De politie is vier jaar geleden op verzoek van een buurtregisseur en een schooldirectie begonnen met de controles. Sindsdien is het volgens Besten tussen de vijf en tien keer voorgekomen dat een leerling werd aangehouden. In vrijwel alle gevallen ging het om wietbezit. Eén keer verdacht de politie een scholier van dealen in harddrugs: de jongen had meerdere bolletjes cocaïne in zijn onderbroek. (MARIEKE MONDEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden