Drugsgebruikers in Amsterdam plannen hun roes nauwkeurig

Drugsgebruikers in Amsterdam plannen hun roes nauwkeurig. Xtc blijft populair, maar het amfetaminegebruik piekt historisch.

Een middel dat zowel door westerse als niet-westerse jongeren veel wordt gebruikt, is lachgas Beeld anp
Een middel dat zowel door westerse als niet-westerse jongeren veel wordt gebruikt, is lachgasBeeld anp

Dat is de conclusie van Antenne Amsterdam, een jaarlijks onderzoek van Jellinek Preventie en het Bonger Instituut van de Universiteit van Amsterdam. De resultaten gaan over 2016.

'Agendahedonisten' noemt drugsonderzoeker Ton Nabben (Bonger Instituut) het gros van de Amsterdamse genotzoekers, ze plannen zorgvuldig wanneer ze in hogere sferen raken.

Druk programma
"Ze zijn druk met werk, studie, sport en sociale afspraken. Tussen de bedrijven door ruimen ze een avond in om onder invloed te raken. De volgende dag gaan ze weer door met hun drukke programma."

Nabben zag ook dat in de partyscene het gebruik van stimulantia inwisselbaar lijkt geworden. De keuze voor xtc, cocaïne of amfetamine hangt samen met het moment en de setting. Xtc blijft het populairste middel, maar amfetamine of speed piekt historisch. Vijf jaar geleden lieten zo'n vijftig gebruikers de kwaliteit van hun speed testen door Jellinek of de GGD, vorig jaar bijna tweehonderd.

Speed geeft een mindere hevige, maar langer durende roes dan xtc of cocaïne. Gebruikers zien het niet zo zeer als een 'echte' drug, maar als een praktisch middel om moeheid te verdrijven. Daarnaast is amfetamine fors goedkoper dan coke: tien euro per gram, versus vijftig euro.

Culturele achtergrond
In de Antenne is ook onderzoek gedaan naar middelengebruik onder een specifieke groep: leerlingen van het mbo. Onder hen zijn tabak, alcohol en cannabis de populairste middelen.

In het drugsgebruik onder mbo'ers is een fors verschil te zien naar etniciteit. Leerlingen met een westerse achtergrond gebruiken meer roesmiddelen dan leerlingen met een niet-westerse afkomst. Dat geldt niet alleen voor alcohol, maar ook voor cocaïne, xtc en amfetamine.

"Vermoedelijk speelt de islamitische godsdienst of een behoudende culturele achtergrond daarin een rol," aldus onderzoeker Dirk Korf.

Preventiemaatregelen
Jellinek speelt met het onderzoek ook in op preventiemaatregelen op mbo-scholen. De verslavingsinstelling wil de risico's van genotmiddelen terugdringen. Zo kende vijftien procent van de mbo-leerlingen incidenten met alcohol; ze dronken bier onder schooltijd of verschenen als gevolg van alcoholgebruik te laat of niet op school.

Een middel dat zowel door westerse als niet-westerse jongeren veel wordt gebruikt, is lachgas. Het middel zit in patronen voor slagroomspuitbussen. Lachgas is legaal, relatief goedkoop, eenvoudig te verkrijgen en tot op heden lijken de risico's mee te vallen.

"Het grootste probleem, naast het gevaar van vallen na gebruik, lijkt milieuvervuiling," zegt Floor van Bakkum van Jellinek. "Mensen laten hun gaspatronen overal slingeren."

Zie ook: 'Meer gebruik van lachgas, maar risico's zijn onduidelijk' en: Lachgas is simpel, legaal en overal

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden