'Drugsdoden niet te voorkomen'

Drugsgebruik op dancefestivals is onuitroeibaar. Bij het Amsterdam Dance Event (ADE) vielen dit weekeinde drie doden. 'Het lijkt geaccepteerd dat drugs onderdeel van dit soort feesten zijn. Daar moet een maatschappelijke discussie over komen', zegt de gemeente Amsterdam.

Rob Rombouts
null Beeld Amaury Miller/ Het Parool
Beeld Amaury Miller/ Het Parool

De gemeente wil het onderzoek naar de sterfgevallen afwachten en overweegt vooralsnog geen stappen tegen ADE. 'Na een schietpartij in één café sluiten we ook niet alle horecagelegenheden', aldus een woordvoerder.

ADE wordt op de website I Amsterdam bejubeld en Amsterdam wordt trots omschreven als gaststad van 'the world's biggest club festival and Europe's leading electronic music conference, it's a true dance lovers' Mecca'. ADE trekt 350.000 bezoekers op 85 locaties.

Directeur Richard Zijlma betreurt de doden, maar zegt: 'Je kunt wel controleren en fouilleren, maar je kunt geen Schipholscanner neerzetten. We moeten de menselijke maat houden.' Ook drugskenner August de Loor zegt: 'Misschien is dit niet te voorkomen.'

Andere factoren
Sectie op de lichamen van een 33-jarige Serviër en een 21-jarige man uit Oude Wetering moet de doodsoorzaak uitwijzen. De Loor: 'Vaak blijken naast drugsgebruik andere factoren mee te spelen, zoals lichamelijke afwijkingen.' Mogelijk heeft de hoge temperatuur een rol gespeeld.

De politie vermoedt drugsgebruik bij de drie sterfgevallen, omdat agenten dit te horen kregen van metgezellen van de slachtoffers. De Serviër overleed na een bezoek aan Club Lite in de Jan van Galenstraat in West, de 21-jarige was in de Westergasfabriek. De 41-jarige vrouw die zondagavond overleed was ook op een feest op het Westergasterrein, en ging daarna naar Club Lite. Het Openbaar Ministerie wacht sectie af voordat eventueel wordt besloten tot strafrechtelijk onderzoek.

Vergunningen
Voorafgaand aan het ADE waren er geen vervuilde of extreem sterke drugs op de markt, blijkt uit testen van drugsspreekuren, zegt De Loor van Stichting Adviesburo Drugs. 'Vorig jaar waren zeer sterke pillen nog wel aanleiding voor het ADE een speciale postercampagne te houden.'

Volgens de gemeente waren bij beide gelegenheden de vergunningen, met voorwaarden over onder meer fouilleren en aanwezigheid van EHBO'ers, in orde. Het is verplicht om op 150 bezoekers een tappunt voor gratis water te installeren. De gemeente gaat ervan uit dat beide gelegenheden hieraan voldeden.

Lees vandaag (20-10) meer in Het Parool: Club Lite: zero tolerance bij drugs en 'Verantwoordelijkheid ligt ook bij bezoekers'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden