Drugsbazen in het zuiden op de korrel

De onderwereld van Brabant en Zeeland kent tussen de tien en vijftien grote drugsbazen die al jaren ongrijpbaar zijn. Met extra geld en slimmere methoden voert de overheid de jacht op hen op.

Inval van opsporingsdiensten in een grondstofopslag voor MDMA, in 2016. Beeld ANP

Ze zijn actief in alle provincies van Nederland. Sterker: hun werkterrein is wereldwijd. Maar hun wortels liggen in Brabant en Zeeland. De drugsschuur van Nederland telt tien tot vijftien vrijwel onzichtbare topfiguren die aan de touwtjes trekken in het drugsmilieu. Ze zitten al tientallen jaren tot over hun oren in de drugs en worden nooit opgepakt als er weer een hennepkwekerij of synthetisch drugslab wordt opgerold.

Dat blijkt uit het nieuwe rapport Betonrot van onderzoeksbureau Beke, dat in opdracht van de Taskforce Brabant-Zeeland is verschenen. Het rapport beschrijft het drugsmilieu in de twee meest problematische drugsprovincies van Nederland. De conclusies zijn verontrustend. Het circuit verhardt zich, meldt het rapport, mede door de opmars van cocaïnehandel. Die levert megawinsten op.

‘Follow-the-money’

De Taskforce Brabant-Zeeland bestrijdt speciaal de ondermijnende criminaliteit door nauw samen te werken met politie, justitie, gemeenten, belastingdienst en Fiod. Het lukt steeds beter om wietplantages en synthetische drugslabs op te rollen en partijen cocaïne in beslag te nemen. “Maar we slagen er onvoldoende in de echte topfiguren aan te pakken,” zegt Theo Weterings, burgemeester van Tilburg.

Met 25 miljoen extra van het ministerie van Justitie en Veiligheid wordt geprobeerd door te dringen tot de machtigste drugsbazen. Hoe? “Bijvoorbeeld door follow-the-money,” schetst Caspar Hermans van de Taskforce. Topfiguren gebruiken ingewikkelde constructies om hun geld weg te sluizen. “Daar gaan we intensiever achteraan.”

Met behulp van Defensie is gewerkt aan betere methodes om de onderwereld in kaart te brengen. De politie heeft de meeste topfiguren nu in het vizier, zegt politiechef Hanneke Ekelmans. “We hebben aardig in beeld om wie het gaat.” Dat 25 miljoen euro onvoldoende is om ze allemaal op te pakken, staat nu al vast. Weterings pleit ervoor om een fonds op te richten van afgepakt crimineel geld: “Om nog meer af te pakken.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden