Plus

Drugs, wapens en geld: de Albanese maffia in Amsterdam

Politie en justitie proberen samen met Italië de opmars van de Albanese maffia te stuiten. Zeven Albanezen werden dinsdag, na anderhalf jaar onderzoek, door de Amsterdamse recherche opgepakt.

Paul Vugts
Militairen zoeken naar verborgen ruimtes bij autobandenspecialist Arob Beeld Amaury Miller
Militairen zoeken naar verborgen ruimtes bij autobandenspecialist ArobBeeld Amaury Miller

Net als de doorzoeking van autobandenspecialist Aroba op de Amsteldijk in Amsterdam goed op gang komt, stuiten militairen, gespecialiseerd in het speuren naar verborgen ruimtes, in een opberghok op een handgranaat.

Een interessante vondst voor het grootse onderzoek naar zware georganiseerde misdaad door Albanese criminelen, maar tegelijkertijd een tegenvaller. Het zoeken valt goeddeels stil.

Het trottoir wordt afgezet, naast het pand geparkeerde auto's worden weggesleept, de brandweer en een ambulance komen voor de zekerheid ter plaatse. Pas als de Explosieven Opruimingsdienst de granaat heeft afgevoerd, gaat het zoeken weer op volle kracht door.

Geprepareerde autobanden
In Wormerveer werd onlangs 3 miljoen euro gevonden in geprepareerde autobanden, dus de garage die hoofdverdachte Ervin K. en tal van andere Albanese én Amsterdamse criminelen frequenteren, heeft de warme belangstelling van de zoekploeg.

Die vindt geen miljoenen, maar behalve het explosief wel een forse partij wiet. Twee sleutels leiden naar appartementen in de Tweede Jan van der Heijdenstraat, waar weinig verdachts ligt.

Dat is anders in de Rotterdamse stash (opslagplaats), waar observatieteams belangrijke verdachten met grote tassen hebben zien slepen. Daar wordt een pistool gevonden en tientallen kilo's cocaïne - ook in 'broden', zoals de organisatie kiloblokken cocaïne aanduidt. De twee bewakers worden gearresteerd.

Koerier
Om exact zes uur 's ochtends wordt in zijn met beveiligingscamera's behangen huis op de Voornsehoek in Amstelveen 'hoofdman' Ilirjran M. (36) van zijn bed gelicht. Zijn vrouw en kind blijven achter.

Verderop in Amstelveen, in de Kostverlorenhof, haalt een arrestatieteam M.'s rechterhand Ervin K. (37) weg bij zijn vrouw en twee jonge kinderen. Hij zou via op het oog legale bedrijven containers met dekladingen, zoals fruit of vis, hebben geregeld om de drugs in te verstoppen.

Ervin K. werd weer bijgestaan door Florenc G. (35). Die kwam aanvankelijk in beeld als koerier, maar groeide uit tot een vertrouweling met de bevoegdheid zelf transporteurs aan te sturen. Bij hem vindt de recherche twee vuurwapens.

Katvanger
In de Witte de Withstraat in Amsterdam-West haalt een arrestatieteam Valentin S. (27) op. Ook hij wordt gerekend tot het middenkader van de groep. Op Amestelle in Zwanenburg wordt de enige vrouw uit het gezelschap gearresteerd: de 28-jarige E.G. Zij zou als katvanger zaken op haar naam hebben namens de organisatie.

Onderzoeken naar Albanese criminelen zijn lastig, omdat ze zich veelvuldig bedienen van valse papieren.

Bovendien is het in Albanië legaal liefst drie maal van naam te veranderen. Het gebruikelijke arsenaal aan bijnamen maakt het ook niet overzichtelijker en goede tolken zijn schaars.

In een omvangrijk onderzoek dat begon met informatie uit Italië, kreeg de Amsterdamse recherche niettemin zicht op een forse vertakking van de Albanese maffia die Amsterdam als hoofdkwartier had gekozen.

De organisatie hield zich voornamelijk bezig met de import van cocaïne uit Zuid-Amerika, het meest uit Ecuador. Die drugs kwamen via de havens van Antwerpen, Rotterdam, Hamburg en Bremen en werden vervolgens doorgesluisd naar de rest van Europa.

Wijdvertakte organisatie
In het Amsterdamse onderzoek tekende zich een uiterst professioneel opererende en wijdvertakte organisatie af, ingericht volgens maffia­structuren via bloedbanden.

Een schoonmaakbedrijf in het Amsterdamse Westelijk Havengebied en een dierenwinkel in Velserbroek zouden de bende hebben voorzien van fictieve arbeidscontracten waarmee leden huizen huurden of hypotheken aanvroegen om die te kopen.

De verdachten waren heel scherp op de politie. Als observanten op een terras in de buurt kwamen, zetten ze hun gesprek wandelend voort.

In gesloten ruimtes werd nauwelijks gesproken. In plaats van te praten, zaten leden in koffietentjes aan hun tafeltje met elkaar te mailen via versleutelde smartphones. De veiligheid van de drugslijnen werd eerst zorgvuldig getest.

De Albanezen probeerden op te gaan in het Amsterdamse verkeer, met pakken geld of drugs in fietstassen of op de brommer. Opvallender waren de bij de organisatie aangetroffen gouden sieraden met een maffialogo, de cocaïnepers en de weegschalen om de drugs in porties te verdelen.

Veiligheid van omwonenden
De kans is groot dat locoburgemeester Eric van der Burg bandenspecialist Aroba op de Amsteldijk op korte termijn zal laten dichttimmeren vanwege de vondst van de handgranaat - om zo de veiligheid van omwonenden en passanten te kunnen waarborgen.

De politie stelt voor hem een rapportage op over de vondst van het explosief en het aantreffen van de forse hoeveelheid softdrugs. Een sluiting zou na 75 jaar het einde van de garage kunnen betekenen.

Het besef dat zijn zaak gevaar liep, leek dinsdag gedurende de doorzoeking door recherche en leger maar langzaam tot de steeds nerveuzere eigenaar door te dringen.

Eerder ook al arrestaties en wapen- en drugsvondsten

Al gedurende het grote onderzoek arresteerde de Amsterdamse recherche verschillende keren Albanezen met drugs, wapens en geld.

22 juli 2016 In het Alpert Metzhof in Nieuw-West worden twee verdachten gepakt met 10 kilo cocaïne, 40.000 euro, een alarmpistool, een boksbeugel en een stiletto. Hoofdverdachte Edi G. (37) krijgt drie jaar cel.

9 augustus 2016 Bij Salo Z. (26) op de Admiralengracht in Amsterdam-West en op de Silodam wordt 50.000 euro en een beetje drugs gevonden. Hij treft een schikking van ruim 4000 euro.

12 augustus 2016 Alton B. (34) wordt aangehouden met in zijn auto 1,3 miljoen euro. Hij treft een schikking met het Openbaar Ministerie van 50.000 euro.

23 maart 2017 Gezim K. (36) wordt gepakt met 675 kilo wiet. Zijn zaak moet nog bij de rechter voorkomen.

11 mei 2017 drie mannen worden aangehouden met 40 kilo cocaïne en 7000 euro. Ze krijgen straffen van 1,5 tot 3,5 jaar.

25 oktober 2017 Andrzej S. (53) wordt gepakt met een vrachtauto met 14 kilo cocaïne. De recherche onderzoekt zijn zaak nog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden