Drugs spoorloos verdwenen

DEN HAAG - Ruim 150 kilo heroïne die de door de Nederlandse politie is onderschept, blijkt spoorloos te zijn verdwenen. De verdovende middelen hadden vernietigd moeten worden, maar dit is niet gebeurd.In één geval heeft de politie bovendien de wet overtreden door een partij drugs door te laten. Dat blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma Nova.

Onderschepte partijen drugs moeten worden vernietigd in een afvalverbrander onder toezicht van rechercheurs. Zij moeten daarvan proces-verbaal opmaken.

In drie politieonderzoeken tegen Turkse heroïnehandelaars blijken die processen-verbaal er niet te zijn of niet te kloppen. Het gaat om onderzoeken van het team Amsterdam Randstad Noord van de Nationale Recherche. De straatwaarde van de verdwenen drugs loopt in de miljoenen.

Uit processen-verbaal in de desbetreffende dossiers blijkt dat de ter vernietiging aangeboden hoeveelheid heroïne steeds afwijkt van wat is vernietigd. Het gaat om partijen van 69,7 kilo waarvan 29,7 kilo niet is vernietigd, om 204 kilo waarvan 21,5 kilo niet is vernietigd en om 99,2 kilo die helemaal niet is vernietigd. In het laatste geval is proces-verbaal opgemaakt van vernietiging, terwijl uit een ander document blijkt dat de partij drugs twee dagen later is onderzocht op vingerafdrukken.

Volgens de Nijmeegse strafrechtdeskundige Ybo Buruma tonen de dossiers aan dat er 'iets hartstikke fouts aan de hand is'. ''Of het Openbaar Ministerie weet wat er aan de hand is en dan hebben we natuurlijk een schandaal van de eerste orde. Of het OM weet niet wat er hier aan het gebeuren is, en dat is dan het bewijs dat het systeem niet goed in elkaar zit.''

Behalve het verdwijnen van partijen heroïne, is er volgens Buruma ook sprake van het doorlaten van drugs. Zo liet de politie in één van de onderzochte zaken een kleine partij van 4,5 kilo de markt op verdwijnen om een paar weken later een grote partij van 204 kilo in beslag te kunnen nemen. In twee ander onderzoeken bestaan sterke aanwijzingen dat gebruik is gemaakt van criminele burgerinfiltranten in Turkije.

Beide opsporingsmethoden zijn verboden sinds het parlementair onderzoek naar de IRT-affaire door de commissie Van Traa. Die commissie concludeerde in 1996 dat politie en justitie vrij spel hadden in hun strijd tegen de georganiseerde criminaliteit en dat dat tot uitwassen had geleid.

Volgens Buruma, voormalig onderzoeker van de commissie, moet minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie direct een onderzoek instellen. ''We hebben het hier over potentiële corruptie door de Nederlandse politie.''

Het Landelijk Parket, dat de Nationale Recherche aanstuurt, zegt niet aan te kunnen tonen dat de verdwenen heroïne is vernietigd, maar zegt daar wel op te vertrouwen. Het Landelijk Parket ontkent dat de Nationale Recherche drugs heeft doorgelaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden