Drugs spelen grote rol bij Turkse schietpartij

Ruzie om een autoverkoop was de directe aanleiding voor de schietpartij waarbij in mei 2011 twee doden en twee zwaargewonden vielen in de Amsterdamse autohandel Carline, in Westpoort. Op de achtergrond speelde een conflict om drugs tussen twee groepen Turken.

Schermen rond de garage na de schietpartij in mei 2011.Beeld anp

Na een langdurig en complex onderzoek komt de strafzaak tegen de enige nog levende hoofdverdachte, Ali G. (42), vanaf maandag voor de rechter. De rechtbank heeft drie dagen voor het proces uitgetrokken.
De zaak is omgeven door hevige emoties. Een voorbereidende zitting leidde tot spanningen tussen naasten van de verdachte, uit Lelystad, en die van de slachtoffers, uit Dronten.

Ali G. wordt ervan beschuldigd dat hij twee rivalen heeft doodgeschoten en een derde zwaar heeft verwond. Zelf werd hij in zijn buik geschoten.

Hij is een neef van de twee broers die op bedrijventerrein Sloterdijk hun autohandel Carline uitbaatten, in tweedehands auto's en met het accent op merken zoals Audi, BMW, Mercedes en Volkswagen.
Eén van die broers had voor een kleine tweeduizend euro een auto van Ali G. gekocht. Een lid van de groep uit Dronten kwam reclameren: de verkochte auto was zíjn eigendom.

Op verzoek kwam G. naar Carline voor een bespreking, in het bescheiden kantoor op de eerste verdieping. Hij had drie andere mannen bij zich. De latere slachtoffers verschenen ook met een groepje. De ontmoeting liep compleet uit de hand.

Zoals vaker verschillen de lezingen van de betrokkenen. Getuigen uit de hoek van de slachtoffers zeggen dat G. als eerste een vuurwapen trok en in de rondte schoot, waarbij hij Soner Akpinar (27) en Ismail Akca (26) doodde en Selim Akpinar (29) zwaar verwondde.

Verdachte Ali G. zegt dat juist híj als eerste werd beschoten, waarna hij zich verdedigde.

Tijdens het moeizame onderzoek naar de achtergronden van de schietpartij rees bij de recherche het beeld dat de beide partijen bewapend naar de afspraak waren gekomen vanwege een sluimerend conflict - met het bloedbad tot gevolg.

Leden van de groepen zouden een gezamenlijk verleden hebben in de georganiseerde criminaliteit - de drugshandel vooral. Gezamenlijke zaken zouden zijn misgelopen. Niet alle betrokkenen zouden overigens van die problemen op de hoogte zijn geweest. Enkele buitenstaanders werden door het geweld overvallen.

Zwaargewond
Advocaat Onno de Jong van Ali G. wil nog niet inhoudelijk op de zaak ingaan 'om de rechtbank niet voor de voeten te lopen'. Wel beaamt hij dat het onderzoek, dat twee jaar duurde, ingewikkeld was. 'In het begin verliepen de verhoren van mijn cliënt bijvoorbeeld erg moeizaam omdat hij zwaargewond was. Pas later heeft hij zijn verhaal wat beter kunnen doen.'

De onderzoeksrechter leidde een reconstructie in de garage. Alle nog levende getuigen speelden zichzelf. Dat leidde tot een vaker voorkomend probleem: iedereen herinnert zich een andere waarheid, dus een eenduidige visie op het gebeurde leverde de exercitie niet op. Dat het kantoor waar de schietpartij zich afspeelde vrij klein is, droeg ook niet bij aan de overzichtelijkheid.

De vele onduidelijkheden nopen de rechtbank de zaak zeer uitgebreid te behandelen. Op 1 juli moet een tweede verdachte zich overigens bij de politierechter verantwoorden voor wapenbezit. Hij wordt niet van het schieten verdacht.

Raadsman Richard Korver stond de beide eigenaars van Carline bij, kort na de schietpartij. Zij waren eveneens gearresteerd, maar bleken niets met de ruzie te maken te hebben en kwamen snel weer vrij.
'Deze kwestie is voor hen uitermate vervelend, omdat zijzelf én hun zaak in diskrediet zijn gebracht, terwijl ze met dat conflict niets hadden uit te staan,' zegt Korver. 'Eén broer is zelfs met de autohandel gestopt, Hakan is doorgegaan, maar heeft zijn bedrijf een andere naam moeten geven.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden