Opinie

'Drugs het echte probleem op de Oostelijke eilanden'

Zonder het actief bestrijden van de drugsmarkt komt het niet goed op de Oostelijke eilanden, betoogt Erik Heijdelberg, bestuurder bij de William Schrikker Groep.

Politie doet onderzoek na de liquidatie van afgelopen vrijdag. Beeld anp
Politie doet onderzoek na de liquidatie van afgelopen vrijdag.Beeld anp

Vrijdag is in onze buurt een jongen vermoord en zijn twee anderen gewond geraakt. In ons buurthuis.

Verschrikkelijk, en de roep om meer veiligheid klinkt nu na drie doden in de buurt in korte tijd overal. Maar er is meer aan de hand.

Op de Oostelijke eilanden bestaat al jaren een groep zwakke binnenstadsjongens die veel risico lopen, veel gevaar veroorzaken, met wie we niet goed omgaan.

Deze groep, deels met een Marokkaanse achtergrond, maar ook met tal van andere achtergronden, laat de sociale en menselijke kosten zien van ontwikkelingen in onze stad.

Veel van deze jongens hebben een lage of afgebroken schoolopleiding, waarschijnlijk kampt groot deel met een verstandelijke beperking of psychiatrische problemen. Ze wonen en leven op drie scooterminuten van een binnenstad die getekend wordt door drugstoerisme, een enorme markt voor drugs, nepdrugs, cocaïne zowel als pillen.

Dat is de achtergrond van de conflicten die zeker ook in onze buurt steeds gewelddadiger worden. Het gaat niet over gestolen scooters, maar om keiharde harddrugshandel, overduidelijke contacten in bijvoorbeeld Colombia, waar vorig jaar een jongen uit deze buurt is geliquideerd.

In Amsterdam praten we niet over wietplantages, maar over een gigantische markt van enkele miljoenen drugstoeristen per jaar.

Zonder het actief bestrijden van deze markt komt het met deze groepen niet goed.

Iedereen die uit zijn doppen kijkt, ziet de handel, de dealers, de medeplichtigen. In het uitgaansleven, in het vervoer, headshops, sommige fastfoodkoeriers.

En de bovenwereld profiteert ook, en niet alleen door overnachtingen te verkopen. Zonder enorm drugsgebruik zouden er geen honderden winkels met Nutella, poffertjes en andere zoeternijen zijn voor de vreetkick na drugsgebruik.

Die vreetkick staat symbool voor een cynische en wrede ingreep diep in onze buurt(en), in de toekomst van deze risicovolle en zwakke jongeren en de leefomgeving van heel veel onschuldige kinderen en inwoners.

Dit gaat niet vanzelf weg! Zoek uit wat er gebeurt, laat de cijfers zien en grijp in.

Erik Heijdelberg, bestuurder William Schrikker Groep (o.a. voor jeugd­bescherming en jeugdreclassering)

Lees ook: Analyse: Oostelijke Eilanden frontlinie vuurwapengeweld en Oom gedood slachtoffer Wittenburg doet oproep aan burgemeester

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden