Droogste november veroorzaakt laagste waterstand

November 2011 was de droogste elfde maand in ruim honderd jaar. Dat blijkt uit cijfers van het KNMI in De Bilt. Oorzaak is een hogedrukgebied boven het oosten van Europa dat voor een droge zuidoostelijke stroming in ons gebied zorgde.

Extreem lage waterstanden © anp Beeld
Extreem lage waterstanden © anp

Het weerbureau registreerde een november met de minste neerslag sinds het begin van de metingen in 1906. Gemiddeld over het hele land telde het KNMI 9 millimeter hemelwater. Normaal is dat ongeveer 82 millimeter. Tot nu toe was november 1920 met 11 millimeter het droogst.

Op sommige plaatsen viel de afgelopen maand niet meer dan 2 millimeter regen. Volgens het KNMI heeft de droogte niets te maken met veranderingen van het klimaat.

Zacht en zonnig
De hele herfst (september, oktober, november) was volgens de meteorologen zeer zacht, zeer zonnig en droog. De gemiddelde temperatuur lag met 11,4 bijna een graad Celsius boven het langjarig gemiddelde van 10,6. Herfst 2011 komt daarmee op plaats 9 in de reeks gemeten najaren sinds 1901.

Laagterecord waterstand
Rijkswaterstaat heeft vandaag rond het middaguur de laagste waterstand ooit in de Rijn bij Lobith gemeten. De waterstand was daar 6.89 meter boven NAP en dat is een centimeter lager dan het record tot nu toe uit 2003. De vaardiepte voor schepen is nog lang niet in de buurt van een record, aldus de dienst. Vanmorgen stond het water nog net een centimeter boven het oude record, maar in de loop van de dag is de stand gezakt aldus het Infocentrum Binnenwateren.

Als het niet hard en dagenlang gaat regenen in het stroomgebied van de rivier voorziet Rijkswaterstaat voor het weekend nog verdere daling naar 6.85 meter boven NAP. Er wordt in Nederland noch in Duitsland regen van grote betekenis voorspeld.

De Rijn voert nu 789 kubieke meter water per seconde af, terwijl er in 1947 nog maar een vaardiepte van 620 kuub per seconde over was. Dat komt doordat de rivierbodem in de loop der jaren is gezakt.

Ook in Duitsland wordt een verdere daling van de waterstand van de Rijn voorzien. Er zal regen vallen rond Düsseldorf, maar dat is te weinig om nog van enige betekenis te zijn bij Emmerich, net over de grens bij Lobith. Waterbeheerders vrezen een inval van de winter. Als het kouder wordt, valt neerslag in de vorm van sneeuw en daar stijgt het waterpeil niet van. Bovendien vriezen rivieren en watergangen met de huidige extreem lage stand sneller dicht en dat kan tot grote problemen voor de scheepvaart en de waterverdeling leiden.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden