Dronkenschap kost KLM-stewardess 40.000 euro

In Groot-Brittannië is ophef ontstaan omdat KLM een stewardess die na een vlucht vier keer zoveel alcohol in haar bloed had dan toegestaan, op staande voet zal ontslaan. Ze loopt daardoor een al toegezegde ontslagvergoeding van zo'n veertigduizend euro mis.

Cabinepersoneel van KLM op Schiphol. De stewardessen op de foto hebben niets met de veroordeling te maken. Beeld anp
Cabinepersoneel van KLM op Schiphol. De stewardessen op de foto hebben niets met de veroordeling te maken.Beeld anp

De 46-jarige stewardess liep 18 december op de luchthaven van het Engelse Leeds-Bradford tegen de lamp toen ze op de personeelsparkeerplaats stomdronken in haar Volvo wilde stappen.

De chauffeur van de shuttlebus die haar naar de parking had gebracht en een medewerker van de parkeerplaats versperden haar de weg en waarschuwden de politie. Volgens de twee kon de stewardess, die in KLM-uniform was, nauwelijks op haar benen staan.

Uit een blaastest bleek dat ze vier keer zoveel alcohol in haar bloed had als in Groot-Brittannië is toegestaan. Gisteren werd ze door een rechter in Leeds veroordeeld tot een taakstraf van veertig uur en een verplichte anti-alcoholcursus. Ook mag ze een jaar lang geen auto besturen.

KLM hanteert nog veel strengere regels als het gaat om het nuttigen van alcohol. Volgens haar advocaat heeft de maatschappij al aangegeven dat ze na haar veroordeling op staande voet wordt ontslagen. 'Momenteel is ze geschorst maar ze zal ongetwijfeld worden ontslagen,' aldus haar advocaat Ian Anderson tegen de lokale krant Yorkshire Evening Post.

Ontslagvergoeding
Ze stond volgens hem al op de nominatie ontslagen te worden vanwege de kostenbersparingen die KLM momenteel doorvoert. Ze zou daarbij een ontslagvergoeding ontvangen van ruim dertigduizend pond. Maar die kan ze volgens haar advocaat nu vergeten.

'Ze werkt al achttien jaar voor KLM en heeft een ongeschonden staat van dienst. Ze heeft de afgelopen jaren moeilijkheden gehad, maar ze weet dat ze hulp nodig heeft.'

Een woordvoerder van KLM zegt vanwege privacyregels niet te kunnen reageren op individuele zaken.

Drie jaar geleden ontstond er ophef nadat KLM een Nederlandse purser en een stewardess ontsloeg omdat zij voor een vlucht alcohol hadden genuttigd, binnen de periode waarin de CAO-regels van de maatschappij dat verbieden.

Volgens hun vakbond werden ze daarvoor te zwaar gestraft, maar de rechter stelde KLM in het gelijk. Daarbij speelde mee dat de twee niet zelf hadden gemeld dat ze de regels hadden overtreden.

Cabinepersoneel moet altijd in staat zijn passagiers te helpen, vooral als de veiligheid in het geding is of er medische problemen zijn. Daarvoor gelden al verplichte Europese luchtvaartregels, die door KLM nog verder zijn aangescherpt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden