PlusSlapen

Dromen in de watertoren van Hotel de Windketel

De PS staat deze week in het teken van slapen. De stad kent veel bijzondere plekken om te overnachten. Vandaag: Hotel de Windketel.

Het watertorentje was een project van tien buren Beeld Rink Hof
Het watertorentje was een project van tien burenBeeld Rink Hof

'Het wentelt hier mooi omhoog," valt fotograaf Rink Hof meteen op. Liesbeth Koning (62) knikt; ze is duidelijk trots op het torentje op het GWL-terrein waarin sinds 2003 een hotel zit. Twee verdiepingen bouwde de architect erin, waardoor de zestien vierkante meter oppervlakte verdrievoudigde. Beneden is een keukentje, daarboven een woonkamer en onder de nok de slaapkamer met een ligbad.

Het watertorentje tot een hotel maken, was een project van tien buren, die eerder het magazijngebouw opknapten om erin te gaan wonen. Toen dat af was, ging het jeuken. "Vergaderen, plannen, tekeningen maken, dat is het leukst om te doen." Het leegstaande en verwaarloosde torentje werd hun volgende project.

In de watertoren stond eerst een windketel, vandaar de naam, die de druk regelde van de watertoevoer door Amsterdam. Die functie neemt de grote witte watertoren op het plein nu over. "Soms denken mensen als ze aankomen dat ze daarin slapen."

Reclame hoeven de eigenaren niet te maken voor de plek, dat gaat vanzelf en je moet er vroeg bij zijn. "Tachtig procent van de tijd zitten we vol." Voor 325 euro slaap je twee nachten samen in het torentje, maar hoe langer je blijft, hoe goedkoper het wordt: voor een midweek betaal je 375 euro. Het hotel heeft veel vaste gasten, Amsterdammers komen er sporadisch. "Er is één stel uit Oost dat al een paar keer is geweest. Eerst omdat hun huis werd verbouwd, nu omdat ze het gewoon leuk vinden."

Ken jij een nieuw tentje? Vertel het ons en stuur een mailtje naar open@parool.nl

Hotel de Windketel

Watertorenplein 8-C
Windketel.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden