Dringend verzoek om verruiming werktijdverkorting

Werknemers van bedrijven als Nedcar en DAF vroegen in november op het Plein in Den Haag de aandacht van het kabinet voor de gevolgen van de kredietcrisis. Foto ANP/Valerie Kuypers

AMSTERDAM - Bonden en werkgevers dringen aan op verruiming van de tijdelijke regeling voor werktijdverkorting. Zij vinden de regeling veel te beperkt. Werkgeversorganisatie VNO/NCW en vakcentrale FNV stellen dat in de huidige regeling veel bedrijven buiten de boot vallen.

Volgens de laatste cijfers van het ministerie van Sociale zaken hebben 136 bedrijven toestemming gekregen om (een deel van) hun personeel tijdelijk korter te laten werken en gedeeltelijk in de WW te parkeren. Het gaat om ruim 190.000 uur werktijdverkorting per week. Het kabinet bepaalde eerder dat de regeling voor maximaal 20.000 voltijdsbanen, ofwel 760.000 uur per week, mag gelden.

Of dat maximum gehaald wordt, is de vraag. Er melden zich dagelijks nieuwe bedrijven bij het ministerie, maar ze voldoen lang niet allemaal aan de strenge voorwaarden. Zo komen alleen bedrijven in aanmerking die kunnen aantonen dat hun omzet de laatste twee maanden met tenminste dertig procent is gedaald. Bovendien hebben bedrijven slechts tot 15 januari de tijd om zich voor de regeling aan te melden.

VNO/NCW wil dat de aanmeldingstermijn wordt verlengd tot 1 april. ''Veel bedrijven gaan de pijn pas echt voelen in de eerste maanden van 2009,'' aldus een woordvoerster. VNO/NCW vindt ook de grens die het kabinet heeft gesteld van 20.000 voltijdsbanen te star.

Vakcentrale FNV trekt begin januari opnieuw aan de bel bij minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) om de regeling te verruimen. Zo zou de looptijd van maximaal zes maanden, verlengd moet worden. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden