Dringend gezocht: gastland voor Olympische Spelen

De Olympische Spelen hebben wereldoorlogen, boycots en corruptieschandalen overleefd, maar het IOC staat de komende jaren voor een geheel nieuwe uitdaging: de zoektocht naar gastlanden die de Zomer- of Winterspelen willen organiseren.

Redactie
null Beeld epa
Beeld epa

Dat die niet langer dik gezaaid zijn, blijkt wel uit de moeizame bieding voor de Winterspelen van 2022. Torenhoge kosten en interne politieke tegenwerking weerhouden veel landen ervan zich kandidaat te stellen. Drie kandidaatsteden haakten al af en ook voor twee andere is het allerminst zeker dat ze hun bieding op orde zullen krijgen.

Zoals het nu gaat, hoeft er straks helemaal niet meer gestemd te worden. 'Zoiets heb ik nog niet eerder meegemaakt', zegt het ervaren Noorse IOC-lid Gerhard Heiberg tegen AP. 'Dit is echt een alarmerende situatie. We moeten snel om de tafel om te kijken wat we hiertegen kunnen gaan doen.'

Vermindering van de kosten
Aan de nieuwe voorzitter Thomas Bach is nu de lastige taak om te onderzoeken hoe de levensvatbaarheid van de Spelen kan worden gewaarborgd. Een verandering van het biedproces en een vermindering van de kosten lijken daarvoor een eerste vereiste.

Want de problemen die Brazilië heeft met de voorbereidingen op de Zomerspelen van 2016, met daaraan gekoppeld de vele protesten tegen de regering in het land, en het gigantische kostenplaatje van de Winterspelen in het Russische Sotsji (51 miljard dollar) zullen door veel landen als belangrijke struikelblokken worden gezien.

Het Noorse IOC-lid Gerhard Heiberg. Beeld afp
Het Noorse IOC-lid Gerhard Heiberg.Beeld afp

München (Duitsland) en St. Moritz-Davos (Zwitserland) trokken hun geplande bieding terug toen de kiezers zich in een referendum tegen de organisatie uitspraken, en deze week volgde de Poolse stad Krakau waar 70 procent in een referendum tegen de organisatie stemde.

Onzekere kandidaten
Daarmee zijn er nog slechts vier steden over: Almati (Kazachstan), Peking (China), Oslo (Noorwegen) en Lviv (Oekraïne). Maar de laatste kandidaatstad staat in de wacht vanwege de politieke onrust in het land en ook Oslo is nog allerminst zeker, omdat ook daar een meerderheid van de bevolking tegen is.

'Als er vandaag een referendum wordt gehouden in Noorwegen, zal de uitkomst ook een 'nee' zijn', aldus het Noorse IOC-lid Heiberg. 'De mensen hebben het gevoel dat de Spelen veel te groot zijn geworden. De investeringen wegen te zwaar.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden