Dringen voor 'pardonloket'

AMSTERDAM - Tientallen uitgeprocedeerde Amsterdammers die alsnog in aanmerking willen komen voor een verblijfsvergunning, hebben zich vanochtend bij het 'pardonloket' in de Zuiderkerk gemeld.Om negen uur staan al verschillende mensen te wachten voor het loket. Quilando Daniel uit Angola stond samen met zijn vrouw om half negen al voor de deuren van het informatiecentrum. ''Ook mijn vrouw komt uit Angola, maar we hebben elkaar hier ontmoet. Zodra de verblijfsvergunning binnen is, willen we trouwen.'' Zelf is hij in 2000 als politieke vluchteling naar Nederland gekomen.

Een 69-jarige Surinaamse man loopt zenuwachtig heen en weer. ''Ik woon al zestien jaar in Nederland. Sinds 1998 ben ik uitgeprocedeerd, omdat ik drie maanden te kort kwam. Ik hoop echt dat ik nu wel onder de regeling val.'' Zijn vrienden weten niet eens dat hij eigenlijk illegaal in Nederland is.

Om tien uur gaat het loket open. De mensen verdringen zich voor het loket. Mensen van Vluchtelingenwerk Amsterdam, ASKV en 'Werkgroep ondersteuning uitgeprocedeerden' van de raad van kerken schrijven de illegalen in.

Vluchtelingenwerk maakt voor iedereen een dossier aan, waarin de formulieren komen die aantonen dat ze sinds 2001 in Nederland verblijven. Het dossier gaat zodra het compleet is naar de gemeente, waar een toetscommissie beslist.

Op zijn vroegst krijgen de illegalen over een halfjaar een verblijfsvergunning.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden