Dringen om rimpelige tomaten: 48 kratten in twaalf minuten leeg

Een gedupeerde teler, zes miljoen rimpelige tomaatjes en een massaal gedeeld Facebookbericht: in de Czaar Peterstraat redden tientallen hongerige Amsterdammers vrijdagmiddag afgekeurde tomaten van verspilling.

Andrea Huntjens
Tomaatjes grabbelen. Beeld Jesper Boot
Tomaatjes grabbelen.Beeld Jesper Boot

Het is vrijdagmiddag dringen in Instock. Tientallen mensen zijn naar het restaurant gekomen om gerimpelde tomaatjes van een enkeltje richting de afvalton te redden. De meeste mensen dragen papieren zakjes bij zich, sommige hebben kratten meegenomen.

Nog geen vierentwintig uur daarvoor, op donderdag, plaatste Instock een oproep op Facebook: 'Snacktomaatjes bezwijken onder de hitte!'. In het bericht legde het restaurant, dat zelf met afgekeurde groenten kookt, uit dat de tomaatjes van teler Greenco rimpelig zijn geworden door de hitte.

Eigen verpakking
Ze zijn eetbaar maar zien er iets minder lekker uit en konden daarom niet meer geleverd worden aan reguliere restaurants en supermarkten. Iedereen die een eigen verpakking meenam, mocht vrijdag wat tomaatjes komen ophalen.

Daar werd gehoor aan gegeven: het bericht werd ruim 2.600 keer gedeeld en bereikte zo meer dan 300.000 mensen.

Stipt om 15.30 uur staat de vrachtwagen vrijdagmiddag voor de deur. Vanuit de laadklep worden 48 kratten met afgekeurde tomaten het pand ingehesen. Daar staat het al vol met wachtenden. "Ik geef zaterdag een etentje, dus toen ik de oproep op Facebook zag, dacht ik: handig, dan ga ik gazpacho maken," zegt Laura Smits (32).

Zes miljoen tomaten
Ook voor Tessel Bezem (22) komt de actie goed uit. "Ik eet heel veel tomaten op een dag, dus deze ga ik invriezen. Dat wordt snacken." Ze neemt een volle papieren tas mee terug naar huis. "Het is goed dat dit gebeurt. Niet opeten zou zonde zijn."

Op de andere twee locaties van Instock, in Utrecht en Den Haag, worden ook zo'n 48 kratten geleverd. In totaal redt men met deze actie ongeveer 5.200 kilo van de zes miljoen gedupeerde tomaten. De overige kilo's kunnen bij teler Greenco in Noord-Brabant worden opgehaald door bedrijven en restaurants.

Glazen potje
Ruim een derde van de 60.000 kilo aan rimpelige tomaten gaat rechtstreeks naar de voedselbank. Wegens de aanhoudende droogte in Nederland heeft ongeveer 5 procent van de tomaten een rimpelig velletje, legt Freke van Nimwegen (31), medeoprichter van Instock, uit.

Op zaterdag worden er in Amsterdam nog eens 110 kratten geleverd. Naast de kratten staat een glazen potje. Daarin kan een financiële bijdrage voor de teler worden achtergelaten.

Twaalf minuten nadat de vrachtwagen vrijdagmiddag wegrijdt, zijn alle 48 kratten leeg. Er staat nog een lange rij. Buurtbewoner Phebe Wong (25) vist naast het net: "Ik wilde vanavond pasta gaan maken, maar dat doe ik dan maar zonder tomaten."

Van Nimwegen spreekt de menigte bemoedigend toe: "Nu is alles op, maar zaterdag om 11.00 uur is er meer!"

In het potje gaat een financiële bijdrage voor de teler. Beeld Jesper Boot
In het potje gaat een financiële bijdrage voor de teler.Beeld Jesper Boot
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden