Column

Driek

THEODOR HOLMAN

Ik hoorde dat Driek van Wissen is overleden. Ik ben daar enorm door aangeslagen. Lieve Driek - zon oemden mijn vriendin en ik hem destijds, want hij was een warme, vriendelijke, humoristische - ik weet niet hoe ik het numoet zeggen - zoiets als 'een iets oudere broer.'

Ik herinner me nog heel goed dat uitgever Cees Aartsmij een manuscript liet zien - meer dan dertig jaar geleden. Het was een dichtbundel die Het mooiste meisje vande klas heette en bestond uit perfecte sonnetten. We waren onmiddellijk onder de indruk en niet lang daarna vierden we in Groningen dat de bundel verscheen. Driek zou een belangrijke dichter worden, wisten we - en gelukkig is hij dat ook geworden.

We traden destijds op met 'Circus Aarts', behalve Driek deden daar ook aan mee: Jean Pierre Rawie, Hans Dorrestijn, Jan Boerstoel, Drs. P. , Willem Wilmink en JanKal - we reisden door Nederland, van Maastricht naar Vlaardingen en Driek zorgdedan, vooral met Rawie, voor de goede sfeer. Driek was een taalkunstenaar, een rederijker, een leraar Nederlands. Hij behandelde onze taal als een chirurgmet een precisie-instrument; in allepoëtische vormen die er bestaan legdehij de dubbelzinnigheden, inconsequenties en andere eigenaardigheden van het Nederlands bloot.

Ach, lieve Driek. Ik sprak hem voor het laatst op het Boekenbal. We spraken voor de zoveelste keer af dat we elkaar zouden bezoeken. Niet gedaan. Heb ik nu spijt van. Ik sluit af met twee kwatrijnen uit zijn bundel Meisjesgenade die ik op 17 mei 1980 van hem kreeg.

Geketend gaan wij moeizaam onze gang en doen hier onze arbeid onder dwang volgens het vonnis, eenmaal ons gewezen: Wij kregen in ons leven levenslang. Het levenspad is geen gewild traject: Men gaat van start, bij ongeluk verwekt, en na een zware tocht vol hindernissen is het maar een geluk, dat men vertrekt.

Wat zal ik die ontzettend aardige man missen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden