Update

Drie ziekenhuizen nemen Ruwaard over

Drie ziekenhuizen uit de Rijnmondregio nemen gezamenlijk het Ruwaard van Putten Ziekenhuis over. Het gaat om het Maasstad Ziekenhuis, het Ikazia Ziekenhuis en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Dat heeft het Maasstad Ziekenhuis maandag gemeld. De naam verandert ook, per direct heet de zorginstelling Spijkenisse Medisch Centrum.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

De ziekenhuizen zijn eerder in de running geweest om het Ruwaard over te nemen, maar destijds zijn de plannen afgeketst, omdat ze er niet uitkwamen met de zorgverzekeraars, de banken en het waarborgfonds. Doorgaans is het zo dat een instelling na een faillissement een stuk voordeliger is over te nemen, omdat de schulden achterblijven in de failliete stichting en die dus niet meegaan naar de nieuwe eigenaar.

De drie ziekenhuizen die verder gaan met het Ruwaard, willen er een maandag-tot-en-met-vrijdag-ziekenhuis van maken. Dat houdt in dat de focus komt te liggen op planbare zorg. De veranderingen worden de komende vier tot zes weken afgerond. Voor de huidige patiënten van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis verandert er zo min mogelijk, stellen de overnemende ziekenhuizen. Zonder tegenbericht blijven geplande afspraken gewoon staan.

Opgelucht
De raad van bestuur van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis haalt opgelucht adem nu het 'voor 99 procent zeker' is overgenomen. 'De inwoners van Spijkenisse blijven zorg in de buurt houden; dat is het belangrijkste', aldus een woordvoerster van het ziekenhuis.

Failliet
Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis werd vandaag failliet verklaard door de rechtbank in Den Haag. Het is niet in staat om het personeel deze maand te betalen.

Het ziekenhuis blijft wel open voor patiënten; die zorg gaat onveranderd door, zo meldt het Ruwaard. 'De zorgverzekeraars garanderen de zorgverlening en patiëntveiligheid in het kader van hun wettelijke zorgplicht', zo staat in een schriftelijke verklaring. Als echter deze week geen doorstart mogelijk is, wordt de patiëntenzorg afgebouwd. Op welke termijn, is nog niet duidelijk.

Vanwege het faillissement krijgen alle medewerkers formeel ontslag. Eerder dit jaar werden al 155 van de 1100 medewerkers ontslagen.

Sinds november in de problemen
De problemen begonnen in november vorig jaar met een rapport over het ongewoon hoge aantal doden op de afdeling cardiologie in 2010. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelde het ziekenhuis onder verscherpt toezicht, omdat er sprake zou zijn van een 'acuut en ernstig gevaar voor de patiëntveiligheid'. Alle leden van de maatschap cardiologie moesten het werk neerleggen.

Het ziekenhuis kreeg ook financiële problemen en moest een deel van het personeel ontslaan.

Niet in belang hartpatiënten
Een faillissement is niet in het belang van de patiënten in de regio en ook niet in het belang van het personeel. Daarom hoopt de Stichting Hartpatiënten Nederland dat er een 'krachtige' overnamepartner komt voor het ziekenhuis in Spijkenisse 'die de zaak op orde kan krijgen'. Dat heeft de belangenorganisatie maandag laten weten in reactie op de faillissementsaanvraag van het ziekenhuis.

Faillissement Ruwaard unicum
In het recente verleden kent het faillissement van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis geen precedent. 'In 1993 ging het Berg en Bosch Ziekenhuis in Bilthoven failliet. Maar toen zat de ziekenhuiswereld heel anders in elkaar, dat is niet te vergelijken', zei een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) maandag.

'Het IJsselmeer Ziekenhuis heeft wel op omvallen gestaan, maar is toen overgenomen', memoreert de woordvoerder.

De NVZ betreurt het faillissement. 'Het is heel erg voor het personeel, ze hebben keihard gewerkt, het verscherpt toezicht was weer opgeheven. Het is heel zuur dat dit dan toch gebeurt', aldus de woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden