Drie Wijzen uit Oost nemen Pacific Parc over: 'Pacific blijft Pacific'

Pacific Parc op het Westergasterrein is verkocht aan de Drie Wijzen uit Oost. Geen grote veranderingen, belooft de nieuwe eigenaar: de naam en het personeel blijven hetzelfde. Vooralsnog de programmering ook. "Pacific blijft Pacific."

Tom Kieft
null Beeld Roï Shiratski
Beeld Roï Shiratski

Een kwart eeuw 'pionieren' op het Westergasterrein komt zo voor Koen Vollaers ten einde. Hij opende 25 jaar geleden Pacific West, in het huidige kantoor van Tony Chocolonely, als eerste horecagelegenheid op het toen nog smoezelige Westergasterrein.

Na 13 jaar verhuisde de zaak een paar deuren verderop naar waar het nu zit. "In die 25 jaar hebben we de hele sanering van het park meegemaakt, de overname van het terrein, eerst door Meijer-Bergmans, nu door Duncan Stutterheim," zegt de 57-jarige Vollaers. "Maar de tijd van pionieren is inmiddels wel voorbij. Ik wil geen karikatuur worden in deze jeugdcultuur."

Het afgelopen jaar was hij samen met zijn vriendin Astrid ("met wie ik alles samen doe") voorzichtig begonnen te kijken naar een nieuwe eigenaar voor de eigenzinnige zaak. Makkelijk was dat niet. "Het voelde bijna als vreemdgaan, en dat doe je niet," zegt Vollaers.

Drie Wijzen uit Oost
Hij kwam uiteindelijk in contact met Riad Farhat, een van de 'Drie Wijzen uit Oost'. De Drie Wijzen uit Oost is een ondernemerstrio, dat hoofdzakelijk in Oost, maar ook elders in de stad in de afgelopen jaren vele cafés en restaurants overnam en omtoverde tot populaire zaken.

In eerste oogopslag niet bepaald een match made in heaven voor het van nature rauwe Pacific Parc, dacht Vollaers. Maar het tegendeel bleek waar. "Na onze eerste ontmoeting heb ik de vooroordelen aan de kant gezet. Net als wij is Farhat tegendraads en ruig, iemand die buiten de lijntjes kleurt. Het zijn volgens mij de aangewezen personen om Pacific Parc te gaan leiden."

DNA
De afgelopen weken is Vollaers bezig geweest het personeel, familie en intimi op de hoogte te stellen. "Farhat heeft ook gevraagd of wij betrokken willen blijven bij Pacific 'om het DNA in stand te houden'. We blijven dus op zekere hoogte betrokken bij Pacific."

Aan de voorkant verandert er voorlopig ook weinig. De naam en het personeel blijven onveranderd. Ook aan de programmering verandert de komende tijd in elk geval niets. Farhat is daarover duidelijk: "Pacific blijft Pacific. We willen waarborgen wat Pacific nu is. Dat zeggen we nu, en dat moeten we ook waarmaken."

De samenwerking met Vollaers noemt hij een grote eer. "Vollaers heeft aan de basis gestaan van zoveel clubs en vette dingen in Amsterdam. Hij is de Godfather van Amsterdam zonder mensen dat weten."

En de Godfather zelf? Die gaat zich na de overname voornamelijk richten op dingen waaraan hij voorheen niet toekwam. Samen met zijn vriendin. "We zijn twee jaar geleden de brouwerij Homeland Brewery begonnen om bier te leren brouwen, maar ik heb nog geen enkele keer werkelijk met het brouwen geholpen. Daar moet verandering in komen."

Drie Wijzen uit Oost

Na een jaar radiostilte rondom de drie ondernemers, slaan ze weer her en der in de stad hun slag. Behalve Pacific Parc hebben de Drie Wijzen uit Oost de afgelopen maand aangekondigd nog twee zaken in Amsterdam aan hun horeca-imperium toegevoegd te hebben. De teller staat inmiddels op 15, en ze willen ook buiten Amsterdam beginnen.

Op het Javaplein opent binnenkort de wijnbar Superette. Riad Farhat: "Dat vond ik al jaren een vette naam. In België is een Superette een klein winkeltje waar de buurt de laatste nieuwtjes met elkaar bespreekt. Diezelfde sfeer moet je terugvinden in dit buurtcafé." Superette opent waarschijnlijk begin juli de deuren.

Ook namen ze vorige maand café Bos op de Amstelveenseweg over. Na 106 jaar viel het doek voor de bruine kroeg, omdat de eigenaar het gebouw wil renoveren. Farhat: "Het bruine café zoals het is zal het niet blijven, maar we behouden elementen ervan. We gaan er een café van maken dat dezelfde buurtfunctie heeft die Bos had, maar dan moderner." Het café opent waarschijnlijk in januari 2019.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden