Drie verdachten vrijgesproken van moord op Keith Ennis

Zeer onbevredigend noemt de rechtbank de uitkomst van het onderzoek naar de dood van de Ier Keith Ennis. Omdat niet met zekerheid kan worden vastgesteld dat Philip C., Barry M. en Kevin B. Ennis vermoordden, zijn zij daarvan maandag vrijgesproken.

Het lichaam van Keith Ennis (inzet) werd in 2009 in stukken gezaagd in het Amsterdamse IJ gevonden. Beeld Het Parool

Wel krijgen ze maximale straf voor het wegmaken van het lijk.

Juridisch zijn het meestal goed doortimmerde vonnissen, als de rechtbank haar eigen onvrede over de uitkomst van een zaak laat blijken. Zo ook nu, nu de drie Ierse verdachten van de moord op Keith Ennis daarvan zijn vrijgesproken. Ennis werd op 24 februari 2009 in stukken gezaagd in het IJ gevonden.

De Ierse crimineel bleek met messteken om het leven gebracht, maar wie daarvoor verantwoordelijk is, zal waarschijnlijk nooit worden opgehelderd.

Reëel
Hoe sterk de aanwijzingen ook zijn dat Philip C. (28), Barry M. (30) en Kenneth B.(29) meer weten van het doodsteken van Ennis, de rechtbank herhaalt nog maar eens dat een verdachte moet worden vrijgesproken 'als de reële mogelijkheid bestaat dat een verdachte, ondanks hetgeen tegen hem pleit, onschuldig is.'

In dit geval pleitte veel tegen het Ierse drietal, allen veroordeelde criminelen die hun heil hadden gezocht in Nederland. Dat vond ook het OM: dat eiste vorige maand elf jaar cel tegen Barry M. en Kenneth B., terwijl Philip C. een jaar cel moet krijgen omdat hij meehielp het lichaam weg te werken.

PlayStation
C. vertelde de politie een uitgebreid verhaal over wat was voorgevallen. Hij zei dat Ennis was gedood tijdens een potje PlayStation in een appartement dat bij de groep in gebruik was. Zelf was C. op dat moment net de deur uit, beweerde hij, maar Barry M. en Kenneth B. zouden ruzie met Ennis hebben gekregen nadat zij hem hadden beledigd met de bewering dat hij kinderporno keek. Dat was uitgemond in een steekpartij.

Volgens de rechtbank worden onderdelen van C.'s verklaring weliswaar ondersteund door ander bewijs, maar op andere onderdelen heeft C. duidelijk gelogen. De rechtbank houdt er rekening mee dat hij zelf ook een rol speelde bij de dood van Ennis.

Gruwelijk
Vast staat wel dat het drietal samenwerkte om het lichaam van Ennis met een kettingzaag in stukken te verdelen. Die werden 's nachts te water gelaten. Voor de 'gruwelijke en respectloze' manier waarop de drie met het lichaam omgingen, krijgen zij de hoogste straf mogelijk voor het wegmaken van een lijk: twee jaar cel.

"Ten overvloede overweegt de rechtbank dat deze uitkomst zeer onbevredigend is. In het algemeen, maar vooral voor de nabestaanden van Keith Ennis, nu zij niet weten wie hem om het leven heeft gebracht."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.