Update

Drie toeristen onwel na gebruik witte heroïne in Amsterdam

Drie toeristen zijn afgelopen week in Amsterdam onwel geworden door het gebruik van witte heroïne die verkocht werd als cocaïne. Daarop is besloten de waarschuwingsborden terug te plaatsen in de stad.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Het gaat om drie Deense toeristen van 21, 22 en 24 jaar die in de nacht van van woensdag 25 op donderdag 26 februari onwel zijn geworden op de Leidsekruisstraat.

Allereerst werd één slachtoffer door het ambulancepersoneel meegenomen naar het ziekenhuis, maar terwijl politieagenten met de twee anderen praatten, werden ook zij onwel. Het drietal is inmiddels na behandeling uit het ziekenhuis ontslagen.

Het is de eerste keer sinds 25 november 2014 dat er slachtoffers zijn van witte heroïne. De gemeente besloot begin januari om de campagne langzaam af te bouwen, omdat er tijdens de kerst geen nieuwe slachtoffers waren gevallen, ondanks de grote stroom toeristen die dan naar de stad trekt.

Tien matrixborden
De als cocaïne verkochte witte heroïne eiste vorig jaar de levens van drie jonge Britten. Nog veertien andere moesten in het ziekenhuis worden gereanimeerd na het snuiven van de drug.

Nu is in samenwerking met het Openbaar Ministerie, politie en GGD besloten de grootschalige campagne weer op te starten. Vandaag worden de eerste tien matrixborden geplaatst op de uitgaanspleinen en bij het Centraal Station, later wordt dit uitgebreid naar meer plekken. Ook wordt de waarschuwing verspreid via posters, flyerteams en social media.

'Het voorkomen van nieuwe slachtoffers gaat in deze situatie vóór opsporing en gaat vóór eventuele negatieve effecten op het imago van de stad', aldus de gemeente.

Beelden
De politie heeft vanmiddag camerabeelden naar buiten gebracht waarop de vermoedelijke dealer van de drugs te zien is. Het is niet duidelijk of het om dezelfde man gaat waar eind november het signalement van werd verspreid.

Toen zou het gaan om een man met een donkere huidskleur die goed Engels spreekt en rond de 1,85 meter lang zou zijn, mogelijk tussen de 35 en 40 jaar. De bewuste dealer zou rastahaar hebben, maar sommige slachtoffers gaven aan dat hij het haar los zou dragen of in een soort haarnetje.

De politie roept iedereen op die iets verdachts ziet, zich te melden. De beloning van 15.000 euro die eerder werd uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot aanhouding van de dader, is nog altijd beschikbaar.

De beelden van de man die vermoedelijk de dealer is van de witte heroïne afgelopen week. Beeld Politie
De beelden van de man die vermoedelijk de dealer is van de witte heroïne afgelopen week.Beeld Politie
De waarschuwing die door de GGD verspreid wordt. Beeld GGD
De waarschuwing die door de GGD verspreid wordt.Beeld GGD
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden