Drie terreurverdachten in Nederland aangehouden

Drie mannen uit Arnhem en Eindhoven zijn vandaag opgepakt in verband met terrorisme. Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) meldt dat een van de verdachten een 26-jarige teruggekeerde Syriëganger uit Arnhem is, die verbonden zou zijn aan Jabhat al-Nusra, een organisatie die gelieerd is aan al-Qaida.

Rebellen van Jabhat al-Nusra in het noorden van Syrië Beeld ap
Rebellen van Jabhat al-Nusra in het noorden van SyriëBeeld ap

De twee anderen zijn mannen van 26 en 30 jaar. Justitie verdenkt één van hen van het financieel ondersteunen van jihadstrijders in Syrië. De drie mannen worden ervan verdacht dat zij betrokken zijn bij het voorbereiden van terroristische misdrijven en dat zij zich wilden aansluiten bij Jabhat al-Nusra. Het onderzoek loopt sinds de zomer en begon naar aanleiding van informatie van de AIVD.

Op 30 oktober waren er in het kader van dit onderzoek huiszoekingen in negen woningen in Arnhem, Doesburg, Rotterdam en Eindhoven. Toen was er volgens het OM nog geen aanleiding om personen aan te houden. Tijdens die acties zijn computers, tablets, gegevensdragers en mobiele telefoons in beslag genomen. Dit gebeurde ook met de paspoorten van zes mannen.

Jabhat al-Nusra
De onderzoeken hiernaar richten zich ook op deelname aan de terroristische organisatie Jabhat al-Nusra. Deze beweging is een gewapende groepering die is gelinkt aan al-Qaida en de organisatie is actief in de Syrische burgeroorlog.

Jabhat al-Nusra wil net als Islamitische Staat (IS) een kalifaat stichten. Volgens de inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD waren er begin deze maand in totaal ongeveer 160 mensen uit Nederland naar Syrië of Irak afgereisd om daar deel te nemen aan de gewelddadige jihad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden