Drie studenten in ziekenhuis na ontgroening Amsterdams corps

Ook bij de ontgroening van studenten in Amsterdam zijn incidenten geweest. Drie mensen belandden in het ziekenhuis.

door: Redactie
Het Amsterdamsch Studenten Corps (ASC) heeft interne straffen uitgedeeld na incidenten Beeld anp
Het Amsterdamsch Studenten Corps (ASC) heeft interne straffen uitgedeeld na incidentenBeeld anp

Dat bevestigen de Universiteit van Amsterdam (UvA) en het Amsterdamsch Studenten Corps (ASC) na berichtgeving van de NOS.

Een van hen is drie weken later nog steeds opgenomen met een darminfectie. Hij heeft volgens ASC een chronische darmaandoening waar hij niks van wist toen hij aan de ontgroening begon. Een ander werd naar het ziekenhuis gebracht met een zware longontsteking. De derde verstuikte zijn enkel bij wat de studentenvereniging een 'ongelukkige sprong' noemt.

Aanstaande dispuutsleden moesten in augustus onder meer in de gracht zwemmen en slapen tussen het afval.

Maatregelen
Volgens het corps was er geen sprake van geweld en had niemand alcohol gedronken. "We vinden het uiteraard ontzettend vervelend wat er is gebeurd en zijn hier al twee weken mee bezig," zegt Boris Bekkering, rector van ASC.

"Dit mag niet gebeuren en we hebben ook direct maatregelen genomen door het dispuut daar te straffen waar wij denken dat we ze het hardst raken: ze mogen volgend jaar minder studenten aannemen. Dat lijkt misschien een milde sanctie, maar daardoor kan de continuïteit van het dispuut in gevaar komen."

Bekkering laat weten dat de incidenten verder worden onderzocht. Hij sluit niet uit dat na het onderzoek schorsingen volgen. "En we vinden het dusdanig vervelend dat we nogmaals goed gaan kijken naar de invulling van de kennismakingstijd."

Reactie UVA
"Dit soort zaken is niet te accepteren," aldus een woordvoerder van de UvA, die laat weten dat de universiteit maandag is ingelicht over de incidenten. "We gaan op korte termijn in gesprek met ASC. We willen duidelijk maken dat ze dit soort incidenten moeten voorkomen en niet pas achteraf moeten optreden."

De UvA laat verder weten 'niet tegen de kennismakingstijd' te zijn, 'maar wel tegen excessen'.

Vindicat
Afgelopen maand raakte de Groningse studentenverniging Vindicat in opspraak nadat bekend werd dat een student tijdens de ontgroening zo hard op zijn hoofd was geslagen dat hij met een hersenoedeem in het ziekenhuis belandde. Een paar dagen eerder was al een zogenaamde 'bangalijst' op internet beland. In totaal 22 vrouwen, die inclusief telefoonnummer op de lijst stonden, werden door mannelijke leden van Vindicat beoordeeld op onder meer hun bedprestaties.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden