PlusStraatbeeld

Drie Stints op de weg: net een polonaise op een kinderfeestje

Er valt natuurlijk een hoop te zeggen voor een stad als Amsterdam, maar niet dat we aantrekkelijk vormgegeven openbaar vervoer hebben.

Tijdens uitstapjes van Woest Zuid worden de met kinderen gevulde Stints geregeld gefotografeerd door toeristenBeeld Marijke Stroucken

Waar in Londen de rode dubbeldekbussen fotogeniek door het straatbeeld glijden en in New York de gele taxi's permanent lijken te poseren voor een ansichtkaart, moeten we het hier doen met grijze taxi's en de terecht verguisde Combinotrams.

Vooral het kleurenpalet van die laatste wil maar niet wennen: het vreugdeloze blauw-wit roept hinderlijke associaties op met diepvriesafdelingen of het dodelijke blauwe foutmeldingsscherm van een Windows-pc.

Amsterdam verdient beter: een eyecatcher in het dagelijkse verkeer waar je net als in Londen en New York vrolijk van wordt. En eigenlijk is die er al, want de zogeheten Stint is in Amsterdam aan een stille opmars bezig.

Nablijven
U heeft ze vast al eens zien rijden: een bontgekleurde kruising tussen een Segway en een overkapte bakfiets in geel, oranje of groen, waarin groepjes kinderen worden rondgereden door een in dezelfde kleur gestoken volwassene - die het gevaarte staand bestuurt.

Het is een vrolijk makend gezicht. Zeker omdat er vaak meerdere Stints achter elkaar aanrijden, krijgt het geheel de sfeer van een polonaise op een kinderfeestje.

'Nablijven voor je lol' staat er dan ook in grote zwarte letters op de kanariegele Stints van de naschoolse opvang Woest Zuid. Want daar blijken de Stints voor bedoeld: na school worden de kinderen erin opgehaald en naar één van de locaties van de naschoolse opvang gebracht, al zetten de Stints net zo makkelijk koers richting dierentuin of het park. Zo wordt zoiets praktisch als kinderopvang toch een beetje feestelijk.

Woest Zuid is één van de eerste Stintgebruikers, aldus Nanda van Woest Zuid. "We rijden er al een paar jaar mee, maar het klopt dat het gebruik ervan zeker het laatste jaar exponentieel is toegenomen."

Dj-stints
Over het kleurgebruik blijkt strategisch te worden nagedacht. "Iedereen kiest een andere kleur om zich duidelijk te onderscheiden. Daardoor vallen de Stints ontzettend op. Kinderen vinden het zonder uitzondering geweldig: vaak bellen ouders ons ook op met de vraag of hun kind een keertje mee mag rijden. Niet om te worden opgevangen, maar gewoon voor de lol. Vooral als we in de zomer uitstapjes maken naar het park trekken we een hoop bekijks en maken toeristen er foto's van."

Stints

Waar in het Amsterdamse verkeer
****

Dat is goed voor te stellen: je zou er als volwassene eigenlijk zelf ook wel in willen worden rondgereden. Dat kan misschien in de toekomst: er bestaan ook dj-Stints en klusjesmannen die met de Stint langs de deuren gaan.

Te vrezen valt in zo'n geval wel voor de 'bierstint', wat onmiddellijk angstvisioenen oproept van brullende, dronken toeristen, maar er zijn geen signalen dat die angst snel bewaarheid zal worden.

Hoe het ook zij: de kar is een welkome, vrolijke noot in het straatbeeld. Nog even wachten tot ze straks in alle kleuren van de regenboog rondboemelen, en we hebben er iets nieuws bij voor op onze ansichtkaarten.

Tips of opmerkingen? straatbeeld@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden