Drie scenario's voor ondersteunende diensten Uva-HvA

Het College van Bestuur van de UvA en de HvA wil uit elkaar, maar wat gebeurt er met de ondersteunende diensten? Onderzoeksbureau Deloitte schetst drie scenario's: splitsen, handhaven of optimaliseren.

Studenten van de UvA tijdens protesten bij het Maagdenhuis in 2015. Beeld anp
Studenten van de UvA tijdens protesten bij het Maagdenhuis in 2015.Beeld anp

Donderdag maakte het College van Bestuur van de UvA-HvA bekend nog voor 1 januari te willen splitsen. Dat gebeurde naar aanleiding van een evaluatie van dertien jaar samenwerking van adviesbureaus Berenschot en Deloitte.

Deloitte schetst in een rapport drie scenario's voor ondersteunende diensten als de studentenadministratie, huisvesting, de bibliotheekdiensten en ICT: splitsen, handhaven of optimaliseren.

Splitsen, handhaven of optimaliseren
Een splitsing is het het minst efficiënt en het duurst, maar wel het meest toekomstbestendig. Als gekozen wordt voor handhaven, worden de diensten niet verder samengevoegd en blijft de situatie zoals die nu is. Dit is de goedkoopste optie, maar volgens het consultancybureau niet reëel.

In het derde scenario gaan diensten als de studentenadministratie en ICT verder optimaliseren. Bovendien kan samenwerking met andere partijen zoals de VU worden gezocht. Dit is volgens het adviesbureau het meest efficiënt, en biedt ook de meeste kwaliteit op lange termijn, maar er moet wel draagvlak en geld voor zijn.

Keuze
De keuze hangt onder meer af van het draagvlak in de organisatie, de vorm van bestuurlijke samenwerking en de kosten. Dat hangt weer af van de keuze voor de algehele samenwerking en 'psychologische effecten die van invloed zijn op aspecten als draagvlak of realiseerbaarheid', schrijft de consultant.

Maar dat was geen onderwerp van het onderzoek, en daar is dus ook niet naar gekeken. Wat de beste oplossing is, wordt komende maanden besproken met alle betrokkenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden