Update

Drie Russische opvarenden Greenpeace-schip op borgtocht vrij

Drie Russen die aan boord waren van het opgebrachte Nederlandse schip Arctic Sunrise, onder wie een arts en een fotograaf, kunnen volgens de rechter in Sint-Petersburg op borgtocht worden vrijgelaten. Hij bepaalde maandag dat de arts Jekaterina Zaspa en de fotograaf Denis Sinjakov voor in totaal circa 90.000 euro aan borgsommen kunnen gaan, meldde Greenpeace. Maandagavond maakte de milieuorganisatie bekend dat ook Andrej Allachverdov tegen een borgtocht kan vrijkomen. De organisatie liet weten dat het 2 dagen kan duren voor het geld er is.

Denis Sinijakov. Beeld reuters
Denis Sinijakov.Beeld reuters

De drie Russen behoorden tot de 30 opvarenden van het schip, dat in Russische ogen in strijd met de wet actievoerde tegen olieboringen voor de noordkust van het land. Onder de internationele bemannning van het onder Nederlandse vlag varende schip zijn twee Nederlanders.

De borgtocht voor de twee Russen bedraagt in totaal circa 90.000 euro. De voorlopige hechtenis van de buitenlandse verdachten wordt waarschijnlijk verlengd tot in februari. Dat moet de rechtbank wel voor 24 november bepalen.

Niet de benen nemen
Het is niet duidelijk waarom Zaspa en Sinjakov op borgtocht vrijkomen. Mogelijk is dat omdat het Russen zijn en niet zo makkelijk de benen kunnen nemen als buitenlanders. De suggestie dat ze in tegenstelling tot anderen niet hebben geprobeerd als protestactie een gasplatform van het bedrijf Gazprom te beklimmen, lijkt niet op te gaan. De Australiër Colin Russell deed dat evenmin, maar de rechter weigerde maandag hem op borgtocht vrij te laten en verlengde de voorlopige hechtenis tot 24 februari.

Het voorarrest van de 30 opvarenden loopt 24 november af. Ze worden beschuldigd van 'hooliganisme', verzet tegen overheidsdienaren en piraterij. Volgens Greenpeace is niet om het langere voorarrest gevraagd op basis van de beschuldiging piraterij. Het lijkt erop dat de aanklagers niet meer op piraterij 'wedden'. Die aanklacht is echter niet formeel ingetrokken.

De opvarenden van het onder Nederlandse vlag varende schip kunnen ook op basis van de lichtere aanklachten hooliganisme en verzet tegen overheidsdienaren 7 jaar cel krijgen. Ze zitten sinds 18 september vast.

Jekaterina Zaspa. Beeld afp
Jekaterina Zaspa.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden