Plus Blikvangers

Drie roestige stukken ijzer in een bocht van een weg in Oost

De stad staat vol met kunst, van wereldvermaarde kunstenaars tot anonieme ­beeldhouwers. Wat zijn de verhalen achter deze beelden? Dit keer: Sluis (driedelig).

Afgaand op de titel zijn deze drie stalen kolommen op diverse manieren een sluis Beeld Carly Wollaert

Drie roestige stukken ijzer in een bocht van een weg in Amsterdam-Oost. Grote kans dat men lang heeft gedacht dat er iets werd gebouwd, maar dat het nooit is afgemaakt. Nu staan de drie kolommen er al ruim dertig jaar en zijn ze opgegaan in het landschap. Geen idee of mensen er nog iets bij denken als ze erlangs komen.

Dit klinkt vreselijk oneerbiedig, maar het kunstwerk, in de bocht waar de Kruislaan overgaat in de Rozenburglaan, biedt ook weinig houvast. Nergens om het object heen is enige informatie te vinden.

Of toch? Een paar meter van het kunstwerk vandaan staat een informatiebord. Maar dat heeft niets met het kunstwerk te maken. 'Stadsnatuur en groene verbindingen' staat erop en het gaat over de ecologische structuur van de stad. Ook worden 24 dieren genoemd die je in en rond Amsterdam kunt spotten (ik had nog nooit van de roodoogjuffer gehoord).

Niets over het kunstwerk dat staat op een grasveldje dat regelmatig gemaaid wordt.

Vergezocht
Sluis (driedelig) is de titel van het kunstwerk. Gemaakt door de op 22 mei 1945 in Den Haag geboren abstracte, minimalistische beeldhouwer Lon Pennock. Het is gemaakt van sterk cortenstaal (een metaallegering, bestaande uit ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd).

Sluis (driedelig)

Sinds 1975
Kunstenaar Lon Pennock
Waar Rozenburglaan

Het is aan de kijker om te bepalen wat hij - zonder dat hij dus een idee heeft van de titel - met dit kunstwerk moet. Weten we de titel, dan kunnen we Sluis (driedelig) wellicht zien als een object dat aangeeft dat we een andere ruimte betreden. Vergezocht misschien, maar de Kruislaan gaat er over in de Rozenburglaan, als we bij Sluis (driedelig) onder de Gooiseweg door fietsen komen we op sportpark Drieburg terecht.

En begraafplaats De Nieuwe Ooster is op een steenworp afstand.

Bordje
Lon Pennock is geen onbekende kunstenaar. In Nederland staan tientallen beelden van hem, wat hem tot een van de meest geziene beeldhouwers in Nederland maakt.

In Amsterdam-Zuidoost, bij het kruispunt Meerkerkdreef-Holendrechtdreef, is van hem The Arch (1987) te zien, en in het Kasterleepark in Nieuw-Sloten staat de sculptuur Black Waves (1993).

Sluis (driedelig) staat er, met witte graffiti beklad, wat treurig bij in deze uithoek van de stad. Drie stukken roestkleurig metaal. Zet er dan ten minste een bordje bij.

Bekijk het overzicht met alle blikvangers uit deze serie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.