Drie rode kruizen en handgranaat bij supportershome ADO

Bij het supportershome van ADO Den Haag is een handgranaat gevonden. Het projectiel hing aan het gebouw, dat naast het stadion van de eredivisieclub staat. Ook waren drie andreaskruizen op het gebouw getekend.

ANP / Het Parool
Bij de handgranaat stonden drie rode kruizen op de muur. Beeld anp
Bij de handgranaat stonden drie rode kruizen op de muur.Beeld anp

De politie heeft de Explosieven Opruimingsdienst Defensie ingeschakeld om de granaat op te ruimen. De pin bevindt zich nog in de granaat waardoor er geen direct ontploffingsgevaar is, aldus de politie. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Bij de plek waar de granaat was geplaatst, waren drie andreaskruizen op het gebouw getekend. Mogelijk wordt daarmee het stadswapen van Amsterdam bedoeld.

Waanzin
"Het neerleggen van een handgranaat bij ADO Den Haag is complete waanzin en onacceptabel," zei burgemeester Pauline Krikke. "Ik snap heel goed dat de club hier erg van geschrokken is."

"Ik begrijp dat er gezien de specifieke bekladding bij de handgranaat meteen allerlei vermoedens bestaan over wie er achter deze grove misdraging zit, maar het is echt veel te vroeg om daar uitspraken over te doen. Laten we het politieonderzoek alle ruimte geven.''

ADO Den Haag-directeur Mattijs Manders is ontzet over de gebeurtenissen. "In eerste instantie schrok ik vooral van het incident, maar de schrik heeft inmiddels plaatsgemaakt voor boosheid en onbegrip."

"Het is natuurlijk onacceptabel en weerzinwekkend dat een onverlaat tot een dergelijke daad komt," zegt Manders. "Dagelijks passeren tientallen voetgangers en fietsers ons supportershome, inclusief schoolgaande jeugd. Als je beseft wat hier had kunnen gebeuren, dan krijg je koude rillingen."

Het onderzoek kan de ADO-directeur niet snel genoeg gaan. "Dit heeft helemaal niks met voetbal te maken. Ik hoop dat de politie de daders snel te pakken heeft. Ik ga verder niet speculeren over wie hier verantwoordelijk voor gehouden kan worden."

Doodsbedreiging
Voorzitter Jacco van Leeuwen van de ADO Den Haag-supportersclub Haagsche Bluf noemt het "een regelrechte doodsbedreiging". Ook vindt hij het "een nieuw dieptepunt in de voetbalgeschiedenis." De voorzitter wil niemand beschuldigen. "Het is aan de politie om uit te zoeken wie dat gedaan geeft. De dader heeft met de drie kruizen wel direct naar Amsterdam verwezen," aldus Van Leeuwen.

In februari werden in Amsterdam enkele plekken, waaronder het standbeeld van de Dokwerker, met groene en gele verf en antisemitische leuzen beklad. Fans van ADO plaatsten foto's van die bekladdingen zelf online. De Haagse club sprak zijn afschuw uit over de bekladdingen.

Ajax biedt aan mee te werken aan het onderzoek. "Mocht de politie ons nodig hebben bij het onderzoek naar de dader of daders, dan werken wij daar natuurlijk aan mee," reageert een woordvoerder van de club uit Amsterdam.

De directie van Ajax heeft meteen contact opgenomen met hun collega's van ADO Den Haag. "Dit is een levensgevaarlijke situatie die we uiteraard afkeuren", stelt de zegsman.

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden