Drie Nederlanders verdacht van moord op Juan Antonio Alvarez

De sinds mei vermiste Amsterdammer Juan Antonio Alvarez (50) is vermoord gevonden in het Duitse Nordhorn. Hij runde in een afgelegen boerderij met drie Nederlanders een wietplantage.

Het moment dat politieonderzoekers op het graf van Alvarez stuiten Beeld Politie Duitsland
Het moment dat politieonderzoekers op het graf van Alvarez stuitenBeeld Politie Duitsland

Het lichaam van Alvarez werd gevonden in een ondiep graf op het erf van een boerderij in Nordhorn, een dorpje vlak over de grens bij Enschede. Volgens een Duitse politiewoordvoerder was het graf 'goed verborgen' in het bos.

Met de vondst komt een einde aan de maandenlange zoektocht naar Alvarez, die eerder nog door de politie werd omschreven als "een lieve man." Hij stapte op 11 mei in zijn zwarte Mercedes, waarna taal noch teken van hem was vernomen. Zijn familie sloeg alarm.

Parkeerboete
Met 370 Duitse en Nederlandse agenten zochten de opsporingsdiensten al sinds maandag op het dichtbegroeide, afgelegen terrein naar het stoffelijk overschot van Alvarez. Ook in de vervallen boerderij werd gezocht.

Lijkhonden, duikers en speciale apparatuur werd ingezet om het perceel van vier hectare te doorzoeken. Medewerkers van het Nederlandse Nationaal Forensisch Instituut (NFI) waren ook aanwezig.

Al kort na de verdwijning van Alvarez richtte de blik van het Amsterdamse onderzoeksteam zich op Duitsland, nadat duidelijk werd dat Alvarez' Mercedes op 12 mei een parkeerboete had gekregen in Nordhorn.
Twee dagen later werd die auto op de Minervalaan in Amsterdam-Zuid gevonden. De telefoon en portemonnee van Alvarez werden vlakbij de auto gevonden.

Het Amsterdamse onderzoeksteam tipte de Duitse politie om eens een kijkje te nemen bij de boerderij in Nordhorn.

Daar vonden vonden de Duitsers bij een doorzoeking een bescheiden wietplantage met 127 planten, warmtelampen en elektriciteitsvoorziening. Ook werd een klein kaliber vuurwapen gevonden. Drie bewoners van de boerderij, Nederlandse mannen van 60, 48 en 22 jaar oud, werden toen verhoord.

Verdachten
Die drie Nederlanders worden nu verdacht van de moord op Alvarez. De Duitse politie gaat er vanuit dat hij samen met het Nederlandse drietal zorg droeg voor de hennepplantage.

De verdachten hebben toegegeven dat Alvarez met enige regelmaat in de boerderij verbleef en dat hij ook op 12 mei was langsgekomen. De mannen houden echter vol dat hij toen weer is weggegaan, waarna zij hem niet meer hebben gezien.

Volgens een Duitse politiewoordvoerder wijst onderzoek echter uit dat Alvarez op de boerderij is vermoord, overigens al voordat de hennepplantage door de politie werd gevonden.

De 48-jarige man en de 22-jarige verdachte zitten nog vast, maar de 60-jarige Nederlander is voortvluchtig. De Duitse politie gaat er vanuit hem spoedig te zullen aanhouden. Volgens de Duitse politie zijn de verdachten geen familie van elkaar.

Smokkel
In elk geval één van de drie Nederlanders werd in Nederland eerder veroordeeld voor internationale drugssmokkel. Hij zat nog in zijn proeftijd.
De 48-jarige aangehouden Nederlander dreef vanuit de boerderij een bedrijf dat (cement)vloeren legt. De Duitse politie wil zijn identiteit desgevraagd niet bevestigen.

Deze uit Hellendoorn afkomstige ondernemer woonde al enige tijd in Nordhorn, nadat hij in 2011 in Nederland failliet werd verklaard toen een ander bouwbedrijf van hem ten onder ging.

Alvarez op een tijdens de zoektocht verspreidde foto Beeld Politie
Alvarez op een tijdens de zoektocht verspreidde fotoBeeld Politie
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden