Update

Drie Nederlanders omgekomen in gecrasht toestel Cuba

Vlammen stijgen op uit het neergestorte toestel. © anp Beeld
Vlammen stijgen op uit het neergestorte toestel. © anp

HAVANA - Geen van de 68 inzittenden van het vliegtuig dat donderdag (lokale tijd) neerstortte in het binnenland van Cuba heeft het overleefd. Dat meldden Cubaanse staatsmedia vrijdag. Aan boord waren 28 buitenlanders, onder wie drie Nederlanders, en veertig Cubanen, zo wordt gemeld.

De eerste slachtoffers zijn uit de wrakstukken gehaald. Reddingswerkers moesten bulldozers gebruiken om het wrak in het dichtbegroeide gebied in Centraal Cuba te bereiken in de provincie Sancti Spiritus.

Ten tijde van de crash, waarbij drie Nederlanders omkwamen, was het in Cuba slecht weer. Voor de provincie Santiago de Cuba, waar vandaan het vliegtuig van luchtvaartmaatschappij Aero Caribbean met 68 inzittenden vertrok, gold een waarschuwing voor een tropische storm. De naastgelegen provincie Guantanamo maakt zich zelfs op voor een orkaan. De Cubaanse luchtvaartautoriteiten stellen een onderzoekscommissie in die moet onderzoeken of slecht weer een rol speelde bij de crash.

Luchtvaartmaatschappij Cubana Airlines, een collega van Aero Caribbean, had op de dag van de crash wegens het slechte weer alle vluchten van en naar Santiago de Cuba geannuleerd. Het verongelukte toestel van Aero Carribean is van het type ATR-72 van Frans-Italiaanse makelij.

Commissie ingesteld naar crash

De Cubaanse luchtvaartautoriteiten gaan een onderzoekscommissie instellen die moet onderzoeken of slecht weer een rol speelde bij de vliegtuigcrash in Cuba. ''Op dit moment hebben de regionale en luchtvaartautoriteiten een commissie samengesteld, die de feiten en details moet verzamelen voor het onderzoek naar dit spijtige ongeval'', aldus een verklaring.

Ten tijde van de crash, waarbij drie Nederlanders omkwamen, was het in Cuba slecht weer. Voor de provincie Santiago de Cuba, waar vandaan het vliegtuig van luchtvaartmaatschappij Aero Caribbean met 68 inzittenden vertrok, gold een waarschuwing voor een tropische storm. De naastgelegen provincie Guantanamo maakte zich zelfs op voor een orkaan.

Luchtvaartmaatschappij Cubana Airlines, een collega van Aero Caribbean, had op de dag van de crash wegens het slechte weer alle vluchten van en naar Santiago de Cuba gannuleerd.

Het toestel (De Aerocaribbean ATR-72)
Het vliegtuig dat donderdag aan het einde van de middag (lokale tijd) verongelukte boven Cuba was, zo is te lezen op de site www.aerospace-technology.com, een ATR-72-212. Het tweemotorig vliegtuig is ontwikkeld en gemaakt door Avions de Transport Regional (ATR).

ATR, dat het hoofdkantoor in Toulouse heeft, is een samenwerkingsverband tussen EADS en het Italiaanse Finmeccanica / Alenia Aeronautica. Volgens de site bestaat de crew van dit vliegtuig uit een piloot en een co-piloot. Het vliegtuig is 27,16 meter lang en kan 68 passagiers vervoeren. De oorzaak van het ongeluk is onbekend. Mogelijk zou de naderende tropische storm Tomas een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de problemen, aldus een verklaring van de autoriteiten.

Cubaanse vliegtuigongelukken niet zeldzaam

Het ongeluk met het vliegtuig van het Cubaanse staatsbedrijf Aero Caribbean, waarbij 68 mensen omkwamen, is geen zeldzaamheid voor Cuba. Het land kent vliegtuigongevallen binnen en buiten de eigen grenzen, vooral met toestellen van Russische makelij. Bijna altijd kwamen alle inzittenden om. Hieronder een feitenoverzicht.

MAART 2002: Een klein Cubaans toeristenvliegtuig, een Antonov-2, stort in een stuwmeer in de provincie Villa Clara. Zestien mensen komen om, onder wie Canadese, Britse en Duitse toeristen.

DECEMBER 1999: Een vliegtuig van Cubana de Aviacion, van Russische makelij, crasht bij de landing in de Venezolaanse stad Valencia, waarbij alle 22 mensen de dood vinden.

DECEMBER 1999: Een Cubaanse DC-10 glijdt van de landingsbaan in Guatamala Stad en ramt enkele huizen. Volgens Guatamala komen 26 mensen om, maar Cuba zegt dat het er achttien zijn.

AUGUSTUS 1998: Een Toepolev van maatschappij Cubana explodeert tijdens het opstijgen van het vliegveld van Quito in Ecuador, waarbij 81 mensen het leven verliezen.

JULI 1997: Een tweemotorige Antonov-24 van Russische makelij krijgt motorstoring en stort in de zee bij de Cubaanse stad Santiago de Cuba. Alle 44 mensen aan boord sterven, onder wie Spanjaarden en Brazilianen.

SEPTEMBER 1989: Bij het grootste vliegtuigongeluk in de Cubaanse geschiedenis crasht een Russische Iljoesjin-62M vlakbij Havana. Alle 126 inzittenden komen om. (ANP)

De Aerocaribbean ATR-72 Beeld ap
De Aerocaribbean ATR-72Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden