Drie maanden cel geëist tegen vastgoedman Gijs de Jager

Tegen vastgoedondernemer Gijs de Jager is door justitie drie maanden celstraf geëist omdat hij een valse brief naar de Fiod heeft gestuurd. Zo zou hij hebben geprobeerd uit het zicht te blijven in de corruptiezaak rond woningcorporatie Rochdale.

Vastgoedman wilde corruptiezaak rond Rochdale ontlopen met valse brieven Beeld anp

De Jager (60) moest zich vrijdag verantwoorden bij de Amsterdamse rechter, maar hij verscheen niet. De zaak greep hem emotioneel te zeer aan, zei zijn raadsman Bert Fibbe. "Misschien is het voor zijn gezondheid niet goed om hier te zijn, al heb ik dat niet nagevraagd."

Zo moesten de rechters het dus doen zonder de rijzige vastgoedmagnaat, die in Nederland, Georgië en de Verenigde Staten zeer veel vastgoed bezit. De Jager betaalde negentigduizend dollar aan de vrouw van Hubert Möllenkamp, de voor corruptie veroordeelde voormalige bestuurder van woningcorporatie Rochdale. Möllenkamp liet zich jarenlang fêteren en betalen door zakenpartners van Rochdale, die hij vervolgens klussen gunde.

Brief
Ook Möllenkamps vrouw, Alberdina V., werd in die zaak veroordeeld. Ze ontving grote bedragen, terwijl zij daarvoor niet werkte. De Jager is een goede vriend van het echtpaar: hij was getuige op hun huwelijk.

Om de Fiod ervan te overtuigen dat met de betaling niets mis was, kwam De Jager met een brief op de proppen van Amerikaanse zakenpartners. Daarin stond dat Alberdina V. voor hen internationaal investeerders had geworven en dat zij het geld dus rechtmatig had verdiend.

Onder druk
Maar tijdens een FBI-verhoor brak één van die zakenpartners. Hij zei V. slechts één keer te hebben ontmoet in Oostenrijk, op de verjaardag van De Jager. De vrouw zou nimmer investeerders hebben geworven. De brief zei hij te hebben opgesteld samen met De Jager, nadat die hem had gezegd dat zijn gangen door justitie werden nagegaan. De Amerikaan zei te hebben gelogen om zijn vriend te helpen.

De verklaring van de Amerikaan is het enige bewijs tegen De Jager, vindt diens raadsman Fibbe. "En daar klopt helemaal niets van. Hij is niet op zijn rechten gewezen en moet onder grote druk zijn gezet." De Amerikaan zou bovendien aantoonbaar onjuist hebben verklaard. Volgens Fibbe moet de rechtbank zijn verklaring terzijde schuiven. De eis van drie maanden celstraf noemde Fibbe 'werkelijk misplaatst.'

Lees ook het profiel van de Amsterdamse ondernemer Gijs de Jager [+] dat eerder in Het Parool verscheen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden